'Snel meer huizen bouwen in lege kantoren, winkels, kloosters en verzorgingstehuizen'

31 mei 2017 om 18:30
nl
Brabant moet sneller huizen bouwen. Tienduizend huizen per jaar tot 2030. Nu worden er gemiddeld niet meer dan 7000 tot 8000 huizen gebouwd. De huizen moeten bij voorkeur gebouwd worden in bestaande gebouwen die leegstaan of leegkomen, zoals bijvoorbeeld kantoren, winkels, kloosters en verzorgingstehuizen. Op die manier kunnen die voornamelijk oudere gebouwen meteen energiezuinig gemaakt worden.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

“Er ligt dus een grote urgentie om het bouwtempo op te schroeven,” concludeert gedeputeerde Erik van Merriënboer. Hij presenteerde woensdag de driejaarlijkse bevolkings- en woningbehoefteprognoses.

Volgens Van Merriënboer is er de laatste jaren veel te weinig gebouwd. Enerzijds is dat een uitvloeisel van de economische crisis, anderzijds komt dat door woningbouwplannen die niet waren afgestemd op de behoefte. 

Geld genoeg
Het zijn vooral de gemeenten en de woningcorporaties die bouwen. Op de vraag hoe de provincie denkt de komende jaren die twee aan het bouwen te krijgen bleef de gedeputeerde het antwoord nu nog schuldig. Na de zomer komt hij met een woonvisie waarin ideeën staan. Als voorschot noemde hij alvast een bijdrage in de verduurzaming van gebouwen. Volgens Van Merriënboer kan het in ieder geval niet meer zo zijn dat gemeenten nieuwe woonwijken "in maisvelden uit de grond stampen".  Over de woningcorporaties zei hij dat dat geld genoeg is voor de wensen van de provincie

Om de bevolkingsgroei te kunnen opvangen, moeten er in Brabant tot 2030 zo’n 120.000 huizen gebouwd worden. Daarbij moet rekening worden gehouden met het feit dat steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen en dat er steeds meer mensen alleen in een huis wonen.

Krimp begint later
De bevolking groeit tot 2040 nog wat meer dan in 2014 werd aangenomen. De krimp in Brabantse gemeenten begint later dan drie jaar geleden werd gedacht. Dat komt vooral door een grotere toestroom van buitenlanders, een iets hoger geboortecijfer en een wat lager sterftecijfer.

De Brabantse bevolking groeit nog tot 2,65 miljoen inwoners rond 2040. Daarna neemt het inwoneraantal iets af. Rond 2040 is ruim een kwart van de bevolking ouder dan 65 jaar. Daardoor groeit ook de vraag naar geschikte woningen voor ouderen en alleenstaanden. Door deze ontwikkelingen neemt de woningvoorraad tot 2050 nog met 160.000 woningen toe.

Duurzaam
Volgens Van Merriënboer is de enorme vraag naar huizen een mooie kans om in de Brabantse binnensteden en dorpskernen bestaande gebouwen die niet meer nodig zijn, zoals bijvoorbeeld kantoren, om te bouwen tot woningen. Dat moet dan op een duurzame manier gebeuren.

“Het accent moet liggen op vernieuwbouw in plaats van nieuwbouw. Maar dan moet je wel het moment benutten, want de grote vraag naar woonruimte doet zich alleen de komende tien jaar nog voor”, aldus de gedeputeerde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.