Brabanders krijgen hoge straffen voor 14 jaar oude Posbankmoord

7 juni 2017 om 15:33
nl
Frank S. uit Boekel en Souris R. uit Veghel moeten respectievelijk veertien en zestien jaar de cel in. De mannen vermoordden in 2003 Alex Wiegmink. De moordzaak is vooral bekend als de Posbankmoord.
Geschreven door

Volgens de rechtbank zijn beide verdachten niet schuldig aan moord, maar wel aan gekwalificeerde doodslag en brandstichting. Gekwalificeerde doodslag houdt in dat iemand gedood wordt om een ander strafbaar feit mogelijk te maken.

Vanwege de bewezen gekwalificeerde doodslag vallen de straffen hoger uit dan de dertien jaar celstraf die het Openbaar Ministerie had geëist.

Verschil in straf
Frank S. krijgt een minder zware straf dan Souris R. omdat hij nog geen strafblad had. Ook heeft hij uiteindelijk zijn verantwoordelijkheid genomen en zich bij de politie gemeld. Souris R. had daarentegen wel een strafblad. Hij regelde ook de wapens.  

Slachtoffer Alex Wiegmink kwam op 20 januari 2003 niet meer thuis na een rondje hardlopen. Enige tijd later vond de politie in Erp een uitgebrande auto met daarin een lichaam. Na onderzoek bleek dat het om Wiegmink ging.

Coldcaseteam
Zo nu en dan was er een verdachte in beeld, maar de moord werd al die jaren niet opgelost. In 2015 begon een coldcaseteam opnieuw aan de zaak. Het team vond DNA op een gevonden muts, wat later van Souris R. bleek te zijn. Ook werd er in 2016 om tips over de zaak gevraagd bij het televisieprogramma Opsporing verzocht.

Na deze uitzending meldde Frank S. zichzelf bij de politie. Hij had last van zijn geweten en legde een volledige bekentenis af. Door de bekentenis van Frank S. kwam de zaak in een stroomversnelling. De politie had de twee namelijk al in het vizier.

Verkeerde plek, verkeerde tijd
Frank S. vermoordde Wiegmink niet in zijn eentje. Ook Souris R. is betrokken bij de moord. Het tweetal was bezig met een drugsdeal of wilde een overval plegen op een transportwagen van een meubelbedrijf. Beide mannen hebben iets anders verklaard en het is tijdens de rechtszaak niet duidelijk geworden welke van de twee het nu is.

Omdat het duo niet hun eigen auto wilde gebruiken, gingen ze op zoek naar een andere. Hun oog viel op die van Wiegmink. Onder bedreiging van een vuurwapen eisten ze de sleutels. Alex Wiegmink ging dapper het gevecht aan, maar kwam daarbij om het leven.

Uiteindelijk schoot een van de twee mannen Wiegmink dood. Volgens justitie loste Frank S. de fatale schoten. Om de moord te verdoezelen staken ze het lichaam en de auto van Wiegmink in brand. In Erp vond de politie deze uitgebrande auto met het verkoolde lichaam van Wiegmink. Voor het wegwerken van het lijk stonden de twee verdachten woensdag niet terecht. Dat misdrijf is namelijk verjaard.

Spijt
Frank S. meldde zichzelf in 2016 bij de politie omdat hij last had van gewetensnood. Na de uitzending van Opsporing Verzocht bekende hij eerst bij zijn overbuurman de moord en daarna bij de politie. Gedurende de rechtszaak toonde hij zijn spijt en bood hij zijn excuses aan. Tijdens het laatste woord zei Frank S. 'elke straf te accepteren.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.