Video

Fort Oranje: van gezellige familiecamping tot criminele woonwijk [TIJDLIJN]

6 december 2017 om 17:05
nl
Camping Fort Oranje in Rijsbergen stond in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw bekend als een gezellige familiecamping. Vooral in het weekend was het druk op de camping vanwege de vele campinggasten die uit de grote steden naar het zuiden trokken.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
  • 2002: Eigendom familie Engel Camping Fort Oranje in Rijsbergen is sinds 2002 eigendom van de familie Engel. Cees Engel zat in Rotterdam in de verhuur van vastgoed en stond bekend als een huisjesmelker. Hij kocht woningen op en verhuurde kamers en woningen. In 2007 kocht de gemeente Rotterdam voor enkele miljoenen euro’s de verpauperde woningen van Engel op voorwaarde dat hij geen zaken meer zou doen in Rotterdam.
  • 2009: Controles op camping In de jaren tot aan 2009 verandert de sfeer op de gezellige familiecamping. Volgens de campingeigenaar zoeken 'personen die zich bezighouden met criminele zaken' hun heil op de camping. Vanaf dat jaar vinden de eerste grote controles op de camping plaats.
  • 2017: 'Maffia-achtige toestanden' TV-zender SBS6 zendt een docusoap uit over de camping. De soap doet veel stof opwaaien. PvdA-politicus Lodewijk Asscher spreekt tijdens een bezoek aan de camping van ‘maffia-achtige’ toestanden. Ondertussen gaan de grote controles op de camping gewoon door, zoals medio mei door 50 ambtenaren van bouw- en woningtoezicht.
  • 9 juni 2017: Sluiting aangekondigd Tijdens een persconferentie wordt de sluiting van de camping aangekondigd. Burgemeester Leny Poppe spreekt over een criminele woonwijk waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden leven. "Aan deze onhoudbare situatie moet een einde gemaakt worden."
  • 23 juni 2017: Gemeente Zundert neemt beheer camping over Nadat eigenaar Cees Engel via een brief aan de bewoners van Fort Oranje laat weten dat het vakantiepark met ingang van 3 juli wordt gesloten, besluit de gemeente het beheer van de camping over te nemen. Cees Engel, zijn vrouw en zijn zoon Jan moeten meteen het campingterrein verlaten.
  • 6 juli 2017: eerste sloopcaravans weggehaald van camping 150 leegstaande caravans worden afgevoerd. Dat gaat niet zonder slag of stoot. De eigenaar van één van de caravans bedreigt de werklui. Hij filmde hen en dreigde hen 'kapot te schieten'.
  • 7 juli 2017: Cees Engel spant kort geding aan tegen de gemeente Zundert Engel is het niet eens met het gebiedsverbod dat hem 23 juni is opgelegd voor de duur van drie maanden en spant een kort geding aan. De eigenaar verliest de zaak, het gebiedsverbod blijft in stand.
  • 31 juli 2017: Start ontruiming van de camping De eerste 48 caravans worden geruimd. De bewoners daarvan moeten zelf een nieuw onderkomen vinden. Er moeten in totaal elf velden worden ontruimd. 
  • 31 augustus 2017: Cees Engel spant opnieuw kort geding aan De eigenaar wil het beheer van Fort Oranje terug, en hij wil voorkomen dat er nog meer stacaravans worden verwijderd. Ook deze zaak verliest Engel, het beheer blijft bij de gemeente. In dezelfde periode vechten veertien recreanten van de camping het gedwongen vertrek aan. Die zaak wordt doorgestuurd naar de Raad van State. Die bepaalt dat de sluiting en ontruiming van Fort Oranje kan doorgaan.
  • 30 november 2017: Gebiedsverbod Cees Engel geschorst De rechter schorst de gebiedsverboden voor Cees Engel, zijn partner, zijn zoon en zijn adviseur. Maar de gemeente mag Engel toch wegsturen van het terrein. Dat heeft te maken met het kort geding dat Engel verloor om het beheer van de camping terug te krijgen. De gemeente houdt daad bij het woord: de eerste keer dat Engel het terrein weer betreedt, wordt hij aangehouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.