Fort Oranje gaat eerder dicht, eigenaar Engel is het zat

RIJSBERGEN - Camping Fort Oranje heeft besloten het vakantiepark met ingang van 3 juli definitief te sluiten. Vanaf twaalf uur 's middags moeten alle bewoners weg zijn en wordt het gas, water en licht afgesloten.

Twee weken geleden kondigde burgemeester Leny Poppe-de Looff van de gemeente Zundert aan de camping op 4 augustus te zullen sluiten, maar eigenaar Engel doet na veel strijd de deur nu eerder dicht.

'Geheime afspraken'
In een brief heeft Engel de bewoners donderdag op de hoogte gebracht van de sluiting. "De neergang van Fort oranje is vanaf 2009 ingezet", zo valt in de brief te lezen, "en is het gevolg van geheime afspraken tussen de burgemeester, politie, brandweer, GGD, Belastingdienst en het openbaar ministerie", vervolgt hij.

"Zij hebben samen de afgelopen tien jaar alles in het werk gesteld om Fort oranje kapot te maken. Dat doel is nu bereikt."

Engel is volgens sommige bewoners al vertrokken. Donderdagochtend zijn sommige bewoners met de brief naar het gemeentehuis gegaan om daar verhaal te halen. Zij willen onder meer weten waar ze op opvang kunnen rekenen.Veel criminaliteit
De gemeente Zundert sprak van een 'onhoudbare situatie' op de camping: veel criminaliteit, veel van de ruim zeshonderd bewoners wonen er in erbarmelijke omstandigheden en de caravans zijn in slechte staat.

De eigenaar toonde zich destijds nog strijdbaar en wilde de sluiting aanvechten. De gemeente heeft ook van enkele inwoners protesten ontvangen.

Last resort voor hulpbehoevenden
Directeur Engel noemt Fort Oranje een 'laatste toevluchtsoord voor hulpbehoevenden'. "Verschillende grote gemeenten hebben jarenlang hun verantwoordelijkheid niet genomen en probleemgevallen gemakzuchtig naar Fort Oranje verwezen. Iedereen was hier welkom."

Hij baalt van het beeld dat hij een profiteur zou zijn die over de rug van weerloze mensen geld verdient. "Sommige bewoners betalen hier al jarenlang nauwelijks huur." Engel noemt Fort Oranje 'een symptoom van falend sociaal beleid' van gemeenten en de overheid. 

"De overheid keek weg terwijl aan de onderkant van de samenleving mensen nauwelijks eten kunnen kopen, laat staan dat zij huur aan mij kunnen betalen. Geld voor fatsoenlijk beheer en onderhoud is er dan niet meer. En nu houdt diezelfde overheid mij verantwoordelijk voor de gevolgen van haar eigen optreden."

In kwaad daglicht
Zijn advocaat noemt nog een andere reden waarom het onderhoud er bij inschoot. Engels geld zou door procedures zijn opgeslokt. Die moest de campingbaas volgens zijn advocaat voortdurend voeren om de camping open te houden terwijl de gemeente wilde sluiten.

Jeroen Pols, de juridisch adviseur van Engel: "In plaats van zich te richten op degene die mensen zoals op Fort Oranje opvangt, kan men beter kijken naar de oorzaken. Waarom zitten die mensen daar? Want Fort oranje is niet het enige recreatiepark waar deze mensen terechtkomen."

De gemeente en de GGD hebben aangegeven dat zij een goed opvangplan hebben voor alle bewoners. Nu kunnen zij dus de verantwoordelijkheid overnemen." Fort Oranje adviseert zijn bewoners met het oog op de sluiting 'onverwijld contact op te nemen met de gemeentelijke projectleider om te voorkomen dat zij dakloos raken'. 

Of alle bewoners voor 3 juli zonder slag of stoot gaan vertrekken, is ook voor de raadsman nog de vraag. "Ik weet het niet. We hebben de gemeente gevraagd om ondersteuning om te zorgen dat alles ordelijk verloopt." 

 

Meer over dit onderwerp:
fort oranje rijsbergen sluitingen
Deel dit artikel: