Ook zonder zon is het fijn dansen op Festival Mundial in Tilburg [FOTO'S]

TILBURG - Lekker dansen op verrassende muziek uit allerlei culturen én genieten van een biertje in het gras. Dat is het recept van Festival Mundial in Tilburg. Dit weekend vindt het festival voor de vijfde keer plaats in de Spoorzone.

De zon liet zich helaas niet zien zaterdag. Zo af en toe vielen er zelfs wat druppels uit de lucht. Maar het festivalpubliek liet zich daar niet uit het veld slaan. Met paraplu of poncho werd er gewoon verder gedanst.

Heel veel foto's
Onze fotograaf maakte zaterdag mooie plaatjes. Bekijk hier de fotoserie.Zaterdag genieten de bezoekers van artiesten als Skip&Die, Gerson Main, Rilan & the Bombardiers, GANZ en verrassingsact Broederliefde. Zondag treden onder meer Linde Schöne, Shary-An en Brainpower op.

Jonger publiek
Sinds het festival in dit hippe gedeelte van de stad, vlakbij het station, wordt gehouden, trekt het een jonger publiek, aldus de organisatie. Er komen veel jongeren op af, maar ook ouders met kleine kinderen.

"Vroeger kon alles en waren er geen regels", zegt Hans, die al dertig jaar op Mundial komt en meehelpt met opbouwen sinds het eerste uur. Voor hem is Mundial het mooiste festival van Nederland: "Het wordt alleen maar leuker".

In de rij voor de tassencontrole
Dat er tegenwoordig veel meer regels zijn en er veel aandacht is voor veiligheid vindt Hans geen probleem:" Vroeger was het achterover leunen, veiligheid dat moet wel".

Bij de ingang vormt zich zaterdag al snel een rij. Ook bezoekers van Mundial moeten wat geduld hebben, want alle tassen en rugzakken worden bij de ingang gecontroleerd.

Chillen en proeven
De sfeer op Mundial is gemoedelijk en vrolijk. Het is duidelijk dat het festival op de Spoorzone een jong en hip publiek trekt. Het is vooral chillen, muziek luisteren en exotische hapjes proeven.

Maar het kan nog exotischer, door bijvoorbeeld aan een waterpijp te lurken. Idealisme is er ook nog steeds. Zo staat er een informatiekraam over Tibet. Het blijft tenslotte wel Festival Mundial.