Peuter die zwaargewond raakte op Tilburgse kermis maakt het naar omstandigheden redelijk

TILBURG - De toestand van de peuter die zaterdagavond vast kwam te zitten in een kinderattractie op de Tilburgse kermis is stabiel. De familie van het jongetje laat via de politie weten dat hij buiten levensgevaar is en het naar omstandigheden redelijk maakt. Hij is in het ziekenhuis met zorg behandeld. Het gezin vraagt met nadruk door de media met rust gelaten te worden.

Kermiswethouder Erik de Ridder noemt het ongeval van zaterdagavond ‘buitengewoon triest’. “Ik heb begrepen dat het jongetje stabiel is en dat de artsen druk met hem bezig zijn. Wij zoeken contact met de familie van het jongetje, maar daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen.” De wethouder weet ook nog niet waar het gezin vandaan kwam. 

LEES OOK: Kind (3) klem onder karretje van attractie op Tilburgse kermis, zwaargewond naar ziekenhuis

Een team van de gemeente heeft ook contact gehad met de exploitant van de attractie. “De exploitant is erg geschrokken”, vertelt De Ridder. De attractie is afgezet met hekken met daarop zwart plastic. De attractie blijft ook gesloten tot er meer duidelijkheid is over de toedracht. Hoe het dan verder gaat weet ik nog niet.”


Gegil
Marian was zaterdagavond één van de ooggetuigen van het dramatische ongeval. Ze wil graag anoniem blijven en staat daarom niet op beeld. Haar relaas is aangrijpend. "Er was plotseling heel veel gegil te horen van ouders, van kinderen, van iedereen. Vanuit alle hoeken kwamen mensen direct helpen, mensen van de EHBO, andere kermisexploitanten en natuurlijk ook de hulpdiensten. Iedereen was zeer snel ter plaatse. Ze zijn rond de drie kwartier bezig geweest met het kind dat met zijn arm vast zat onder een karretje. Hij was zwaar gewond aan zijn arm."

[Video:2533835]
Marian bevestigt dat er mensen waren die de politie en brandweer lastig vielen tijdens de reddingsactie. "Ze wilden bijvoorbeeld niet opzij als er een ambulance bij moest of de brandweer." Na het ongeluk was de sfeer op de kermis zaterdagavond totaal veranderd. "Het was niet fijn meer om te werken, ook niet met die vrolijke muziek."  

LEES OOK: Man en vrouw vast na aanvallen en bedreigen agent op Tilburgse kermis

De kermisvakbond verwacht dat de attractie dinsdag of woensdag weer opengaat. Volgens Jan Boots wordt de attractie nu gerepareerd en zal het nog zeker een aantal keren moeten worden gekeurd voor dat er weer iemand in mag. Boots gelooft niet dat er maatregelen genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat zo'n ongeluk niet weer gebeurd. Boots: "Het is de eerste keer in 20 jaar dat er met deze attractie iets is gebeurd. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kindje is gaan staan en schijnt zijn evenwicht te zijn verloren en is ongelukkig terecht gekomen."


Kermispastoor

Tijdens de traditionele kermis-mis op de Tilburgse kermis stond kermispastoor Van Welzenes ook stil bij het ongeluk. Vlak voor de dienst was hij op de hoogte gebracht hoe het ging met het kind. Van Welzenes stond in de dienst niet alleen stil bij het slachtoffertje, maar ook bij zijn familie en de kermisexploitant. "Ik benoem het, een moment van stilte van bezinning en natuurlijk een kaarsje branden."Deel dit artikel: