Plofkraak in Heesch, ING wil geldautomaat niet terug in gevel

HEESCH - In de nacht van zondag op maandag is rond kwart voor drie een plofkraak gepleegd aan Het Dorp in Heesch. De flappentap van de ING is opgeblazen. De gevel van de supermarkt Albert Heijn is daardoor losgekomen. De supermarkt bleef maandag een groot deel van de dag dicht. De daders gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor.
De schade aan het pand is groot, maar volgens de politie is er geen sprake van instortingsgevaar. Ook de schade voor de bank loopt in de duizenden euro's.

Sporenonderzoek
Voordat de politie kon beginnen met sporenonderzoek heeft de brandweer in het pand gekeken of er nog gevaarlijke stoffen aanwezig waren. Ook werd de stabiliteit van het pand onderzocht.

Een donkere auto met meerdere verdachten erin is weggereden. De politie is nog enige tijd beziggeweest met onderzoek en sloot daarom de weg af. Ook bekijkt ze of er camerabeelden zijn die kunnen helpen in het onderzoek. Boven het pand wonen overigens geen mensen.

Geen nieuwe automaat buiten
ING laat weten dat de geldautomaat niet terugkeert in de gevel. "We zijn in gesprek met de Albert Heijn of het mogelijk is om binnen een automaat te plaatsen." Dan kan tot negen uur 's avonds gepind worden. Dat is niet erg, want de ervaring leert dat de meeste mensen geld trekken tijdens kantooruren. Bovendien neemt de behoefte aan contant geld af.

Eerder al besloot de Rabobank pinautomaten in de regio Oss-Bernheze tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends af te sluiten met een stalen klep. Dat gebeurde nadat in Geffen een pinautomaat werd opgeblazen. Volgens een woordvoerder van de bank blijven de pinautomaten in de regio voorlopig afgesloten. “De plofkraak in Heesch bewijst weer dat het nog steeds nodig is”, zegt ze. 

Blijvend 's nachts niet pinnen? 
De gevolgen voor klanten noemt ook zij klein. “Zeker in kleinere dorpen als Lith, Loosbroek en Nistelrode is het aantal transacties in de nachtelijke uren beperkt.” Of de maatregel blijvend wordt, kan ze nu niet zeggen.
Meer over dit onderwerp:
heesch plofkraken ing supermarkten albert heijn