Miljoenen Fipronil-eieren belanden bij verwerker in Son, mest verbrand in Moerdijk

5 augustus 2017 om 14:39
nl
De Fipronil-affaire zorgt ervoor dat miljoenen eieren niet terechtkomen in eierdopjes of omeletten, maar bij het bedrijf Rendac in Son. De verwerker van dierlijk restmateriaal ziet door de recente gifcrisis dagelijks 2,5 miljoen eieren arriveren. Mest van pluimveehouderijen, waar in de eieren het bestrijdingsmiddel Fipronil is aangetroffen, wordt verwerkt in de Biomassacentrale (BMC) in Moerdijk
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

LEES OOK: Getroffen pluimveehouders krijgen mogelijk steun van overheid

Rendac is het enige bedrijf in Nederland dat de Fipronil-eieren verwerkt. De eieren arriveren niet keurig in eierdoosjes, maar in vloeibare vorm in tankwagens. Algemeen directeur John Beerendonk: "Ze zijn immers allemaal al kapot."

Machines draaien door
Het bedrijf in Son begon eerder deze week met het verwerken van 150 ton geklutste eieren per dag. En de machines blijven voorlopig nog wel even in hetzelfde tempo draaien.

Na verwerking van de eieren blijft er vet en meel over. Uiteraard niet geschikt voor consumptie, maar het restproduct kan door energiecentrales wel gebruikt worden voor het opwekken van groene energie.

Hoge temperaturen
Dat de mest in Moerdijk verwerkt wordt, is besloten na overleg tussen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het ministerie van Economische Zaken en onder meer vertegenwoordigers uit de pluimveesector.

Vanwege de hoge temperaturen in de BMC centrale zijn de deskundigen het erover eens dat verwerking in de centrale in Moerdijk de meest veilige manier is om de Fipronil af te breken. De aanvoer van de mest naar BMC Moerdijk wordt verzorgd door Orgafert in Best.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.