Nederlandse voetbalvrouwen schrijven historie met Europese titel

ENSCHEDE - De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zondag historie geschreven. De Oranje Leeuwinnen, met drie Brabantse speelsters in de basiself, wonnen in Enschede voor het eerst de Europese titel dankzij een 4-2 zege op Denemarken.

Nederland kwam al in de zesde minuut op achterstand toen Kika van Es een strafschop veroorzaakte. Nadia Nadim benutte dat buitenkansje probleemloos.

Goudhaantje Vivianne Miedema schoot Nederland luttele minuten later echter al weer langszij, waarna Lieke Martens Nederland op voorsprong bracht met een geplaatst schot. Pernille Harder, koningin van het Deense voetbal, knalde even later weer raak in de korte hoek.

In de tweede helft benutte aanvoerster Sherida Spitse een vrije trap en was Van Es dicht bij de 4-2. Miedema zorgde vlak voor tijd voor de slagroom op de taart.


Nederland haalde de finale door een 3-0 zege op Engeland. Danielle van de Donk uit Valkenswaard scoorde daarin de tweede treffer. Denemarken schakelde Oostenrijk uit na strafschoppen. Beide landen staan voor het eerst in de finale van een Europese titelstrijd.

Verslaggever Ronald Sträter volgde de finale op de voet.