Betonrot in balkon: acuut onderzoek naar alle appartementen Roosendaal en raadsvragen

14 augustus 2017 om 12:01 • Aangepast 20 november 2020 om 22:55
nl
Alleewonen was al van plan om op korte termijn een steekproef uit te voeren bij de appartementen van de Beneluxflat in Roosendaal. De wooncorporatie, die eigenaar is van het gebouw, heeft nu besloten om ‘acuut alle woningen’ te inspecteren.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Tonny van de Ven, directeur van Alleewonen, heeft dit gezegd. Vanaf elf uur maandagmorgen stond ze tijdens een inloopspreekuur flatbewoners te woord. Zij hadden zondagmiddag het advies gekregen voorlopig niet op hun balkons te komen. Door betonrot was een paneel van een balkon naar beneden gevallen.

'Veiligheid staat voorop'
Het advies was bedoeld voor de bewoners van 88 appartementen en werd opgesteld nadat bouwinspecteurs van de gemeente Roosendaal betonrot hadden vastgesteld.

“Die werd gevonden in de borstwering van een balkon. Er is dus geen roestschade op de betonvloer aangetroffen, maar veiligheid staat voorop en vandaar dat we dat advies hebben gegeven”, verduidelijkt Van de Ven. Volgens haar worden geregeld steekproefsgewijs onderzoeken uitgevoerd om 'veel ellende te voorkomen'.

Niemand gewond, weinig schade
Het paneel viel op het dak van Winkelcentrum De Roselaar, maar ging er niet doorheen. De schade was niet groot en ook raakte er niemand gewond.

Wachten op privacy instellingen...


Toch besloot Alleewonen in samenwerking met de gemeente Roosendaal tot strenge maatregelen, waaronder een uitgebreid constructief onderzoek van alle balkons van het complex en het afzetten van een deel van het gebied bij de Beneluxflat. Het tankstation is nog steeds dicht; de parkeergarage onder het winkelcentrum is 'gewoon' open.

Wachten op privacy instellingen...


'Echt geen moment in gevaar?'
Inmiddels zijn er vanuit de Roosendaalse politiek raadsvragen gesteld. Roosendaalse Lijst wil van Burgemeester en Wethouders weten of het college meer actie gaat ondernemen. Bijvoorbeeld bij andere gebouwen in de gemeente met balkons met een vergelijkbare betonconstructie.

Ook vraagt de fractie zich af hoe stellig het college kan zijn door te concluderen dat de bewoners geen moment in gevaar zijn geweest.

Zowel de gemeente als Alleewonen reageerde zondag geschrokken op het incident. Hun maatregelen waren ingegeven door balkonincidenten in andere delen van het land, zoals Breda, Boxtel, Cuijk, Oss, Tilburg en Den Bosch.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.