Video

Bijzondere truck na 60 jaar opgeknapt: 'Ik heb er nachten van wakker gelegen'

16 augustus 2017 om 19:41 • Aangepast 20 november 2020 om 22:52
nl
De zoektocht duurde zeven jaar en de reparatie nam duizenden uren in beslag. Nu is hij zo goed als klaar. In Tilburg wordt een Bedford Truck uit 1956 in ere hersteld.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Bedford was tussen 1930 en 1986 een Britse bedrijfswagenfabrikant. In de jaren ’60 kocht bierbrouwerij de Roos in Hilvarenbeek een Bedford, om drank mee te vervoeren. Inmiddels is de brouwerij een museum geworden. “Het is een stukje nostalgie dat we weer terug willen hebben voor het museum”, zo verklaart initiatiefnemer JanMunnik (76)de aankoop.

“Ik heb er nachten vanwakker gelegen. Ik twijfel nog steeds wel eens of het allemaal lukt”, vervolgt Munnik.Drie jaar geleden kocht hij de vrachtwagen. Samen met een groep vrijwilligers werkt hij al jaren aan het herstel.

Roest
De vrachtwagen was in zeer slechte staat. “Het waren allemaal losse onderdelen. Alles was verroest en bruin”, vertelt de 65-jarigeTon van Helvoirt, die meehelpt met de reparatie. "Hij was klaar voor de schroot."

‘Vreselijk’
Het zoeken naar onderdelen was ‘echt vreselijk’. In Nederland zijn geen onderdelen meer te verkrijgen. “Het was een lange zoektocht. We hebben onderdelen uit Engeland laten komen", vertelt Ad van Baal. Hij is druk bezig met het afstellen van de motor. "We hebben zelfs delen van een oude brandweerauto moeten gebruiken.”

In september moet de truck af zijn. DeRoos wil danop festivals gaan staan met een zelfgebrouwen Bedford-biertje. Dat worden lange ritjes, want het vrachtwagentje kan maximaal vijftig kilometer per uur. Munnik: “Je moet ook nog eens heel vaak tanken.Het is echteen auto om te onthaasten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.