Franse dag: uiensoep met brie

EINDHOVEN - Het is Franse Dag bij Omroep Brabant. Vandaag geen oesters of dieronvriendelijke ganzenlevers maar een lekker soepje.

Franse dag: uiensoep met brie

 

Dit heb je nodig:

Kippenbouillon (halve liter)

Ossenstaartsoep (halve liter)

Olie om in te bakken

Takken tijm

Tomatenpuree

Knoflook

1 kilo uien

Witte wijn

Stokbrood

Brie
De truc van een goeie uiensoep is een mooi gesneden ui erin. Niet alles fijn hakken, maar ciseleren! Pak een ui, haal de schil eraf zodat je een frisse witte ui overhoudt. Dan het kontje eraf. Snij de ui in de lengte door en leg ‘m op de snijplank. Met de wortelkant naar de linkerkant en met de steelkant naar de rechterkant en dan ga je de ui schuin wegsnijden vanuit de bolle kant. Zo krijg je mooie halve maantjes en zo zien de Fransen het graag. Werk zo een kilo uien weg.

Vooraf heb je al een kippenbouillon gemaakt en een ossenstaartsoep gemaakt. Nu is het tijd om de uiensoep te maken. Olie in de pan, gesneden knoflook erin, een eetlepel tomatenpuree, warm maken en dan de uien toevoegen. Doe ook de verse takken tijm erbij. Kleur de uien goed aan, het mag best bruin worden. Blus af met witte wijn. Dan de kippenbouillon en ossenstaartsoep erbij.

Laat deze inhoud in de grote pan drie kwartier zachtjes koken. Voeg eventueel nog peper en zout naar smaak toe. Om de soep af te maken bind je hem een klein beetje met aardappelzetmeel. Niet te veel, het moet geen gebonden soep worden. Je wilt het uienmengsel alleen wat steviger maken.

Ondertussen toast je in de oven plakjes stokbrood met een plakje brie erop. Dit is in een minuut of 6 klaar. Schep de soep in een grote kom, leg er een stokbroodje met gesmolten brie in, garneer eventueel nog met een plukje rode sla en opeten maar! Bon appétit!

Meer over dit onderwerp:
peter kesseler recepten frankrijk uiensoep