Video

'Heel Eindhoven heb ik al gehad', 'Gradje' zet er al zestig jaar de schaar in

2 september 2017 om 18:04
nl
Veel verschillende haarstijlen heeft hij zien komen en gaan, maar zijn kapperszaak is nauwelijks veranderd. Gerard van de Ven (74), door zijn klanten ook wel 'Gradje' genoemd, knipte zaterdag op de kop af al zestig jaar het ene na het andere koppie.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

De gedateerde maar sfeervolle salon heeft wat weg van een gezellige huiskamer. Klanten lopen in en uit om 'Gradje' te feliciteren, terwijl zijn vrouw rondgaat met de koffie. Op deze dag vergezeld met een slagroomsoes.

'Van Coen Dillen tot Mark van Bommel'
Vandaag precies zestig jaar geleden begon het allemaal voor Gerard, maar niet in de zaak van zijn vader. ''Ik was nogal een makkelijk manneke, dus zei mijn vader: Ga het eerst maar eens op een ander leren.''

Gerard wordt in Eindhoven ook wel de PSV-kapper genoemd. Van Coen Dillen tot Mark van Bommel, allemaal kwamen ze voor een nieuwe coupe.

Meneer Frits geweigerd
Één PSV-icoon weigerde hij ooit eens te knippen: Frits Philips. ''Dat moest op een maandag. Ik was een stuk jonger en toen zei ik: ik knip ’s maandags niet, dus ook Frits Philips niet. Van die beslissing heb ik heel mijn leven spijt gehad.’’

Inmiddels knipt hij al zestig jaar het ene na het andere kapsel. ''Fysiek gaat het allemaal nog steeds prima, maar mentaal wordt het wel steeds zwaarder’’, grapt de kapper over de vele verhalen die hij aan moet horen van zijn klanten.

Schaar aan de wilgen?
''Ik heb hier voor mijn gevoel een heel mooi leven. Ik doe het heel graag. Hier komen de armste en rijkste mensen van Brabant.''

Hoeveel klanten hij inmiddels heeft gehad? ''Ik heb in getallen inmiddels heel Eindhoven geknipt.'' Van stoppen wil hij voorlopig nog niets weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.