Stuifmail zondag 17 september: keutel van een zwarte rat, Canadese gans, witte bultzwam en buxusmot

17 september 2017 om 06:36
nl
Boswachter Frans Kapteijns vertelt wekelijks op de radio wat er op het moment in de natuur te beleven valt. Luisteraars kunnen vragen stellen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans onder meer aandacht aan de keutel van een zwarte rat, een Canadese gans, een witte bultzwam, de buxusmot, de stadsreus en een wespenspin.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Keutel van een zwarte rat
Op de foto die Carolien Verhoeken instuurde, zie je een kleine zwarte langwerpige drol. Carolien vraag zich af van wie die drol kan zijn.

Volgens mij is dit een drol van een rat. Die drollen kunnen weleens lang uitvallen. Van een egel is 'ie niet, want die heeft nu allerlei bessen of pitjes in de drol zitten. En als ik rat schrijf, bedoel ik in dit geval een zwarte rat.

Deze ratten leggen er verspreid ongeveer tussen de veertig tot vijftig per dag. Deze keutels zijn enigszins krom en lang met spitse uiteinden. Ze kunnen ongeveer een tot wel bijna anderhalve centimeter lang worden. Ze hebben een dikte van maximaal drie milimeter en zijn donker gekleurd.

Canadese gans met kuikens
Judy Reyes vraag zich af of het wel goed is dat een achtergebleven - vermoedelijk Canadese - gans gevoerd wordt door goed bedoelende collega’s. Het antwoord is nee. Voeren van ganzen met brood en zelfs taart is niet goed voor de gans.

Ze eten het wel, maar laten ook veel liggen. Daarnaast kan de maag van de gans het wel verteren, maar daardoor eet deze gans geen voedsel wat voor die gans wel goed doet. Brood is sowieso slecht voor eenden en ganzen. En op wat er aan brood en taart blijft liggen, komen minder gewenste dieren op af.

Witte bultzwam
Op de foto van Adeline Besselink zie je op een afgezaagde beukenstam een aantal paddenstoelen of zwammen groeien. De 'buuf' dacht aan elfenbankjes, maar die zijn het niet. De zwammen op stam zijn witte bultzwammen.

Witte bultzwammen komen redelijk veel voor op dode loofbomen, vaak op beuken maar ook op afgezaagde bomen of stronken. Oudere witte bultzwammen hebben vaak een hoed, die groen gekleurd is door algen. Het vlees van deze zwam is niet eetbaar.

Buxusmot
Op de foto die ik kreeg van Gerda van Leuken zie je een witte vlinder die aan de buitenzijde een mooie bruine rand heeft. Dit mag je misschien wel een rouwrand noemen, want deze nachtvlinder - althans de rups- is de dader van het verdwijnen van veel buxushagen in Brabant.

Deze vlinder heet dan ook buxusmot. Deze nachtvlinders horen bij de invasieve soorten thuis en zijn waarschijnlijk via de import van buxusplanten naar Nederland gekomen. De buxusmot heeft dit jaar behoorlijk toegeslagen en dat komt doordat deze vlinder, en dan vooral de rups, in Nederland weinig natuurlijke vijanden heeft.

Overigens is de foto van Gerda schitterend gemaakt, complimenten.

Stadsreus of hoornaarzweefvlieg
Op de foto van Frans de Kok zie je een prachtig gekleurd insect en wat opvalt, is de grootte van 2,5 centimeter van dit insect. Als je tenminste let op de bloemen waarop het diertje zit. Verder valt het rood en geel op.

Dit insect heet stadsreus en is een grote zweefvlieg. Deze zweefvlieg doet aan mimicry en bootst een hoornaar na. Hiermee zet deze zweefvlieg eventuele vijanden op het verkeerde been en wordt 'ie niet opgegeten. In het verleden was de naam dan ook hoornaarzweefvlieg. Het is dus een zweefvlieg en die eet enkel nectar en stuifmeel.

Zeer snelle wespenspin
Marion zag dit beestje lopen over een wandelpad aan de westkant van Den Bosch. Ze had dit beestje nog nooit gezien. Het is een wespenspin.
[YouTube:https://youtu.be/twzvnLyMNjU]

Recept bodemvruchtbaarheid voor boer en klimaat
Vaak wordt gedacht dat de hoeveelheid organische stof in de bodem de vruchtbaarheid en dus de opbrengst bepaalt. Dit blijkt toch anders te liggen. Onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) wijst dit uit.

Waar het voor het klimaat goed is om meer organische stof - de C van CO2 - in de bodem te stoppen, heeft een boer daar pas wat aan als hij verder kijkt dan hoeveelheden alleen.

Merel
De laatste weken is er veel aandacht voor de merel. Ook dit jaar worden er namelijk veel dode vogels gemeld. Een groot deel is waarschijnlijk getroffen door het usutuvirus. Door meldingen uit het hele land zien we de grens van dode merels langzaam naar het westen opschuiven.

Natuurtip
Dit weekend is het 'egelweekend'. Tijdens dit weekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op waarnemingen van egels door te geven, bijvoorbeeld uit de eigen achtertuin of buurt. Het gaat om alle egels die in 2017 zijn gezien.

Het mag dus ook van eerder dit jaar zijn. Je mag egels in je eigen tuin maar ook dieren die je tijdens een wandeling tegenkwam melden. Niet alleen levende egels, maar ook dode exemplaren.
[YouTube:https://youtu.be/5J7qqJZ73W4]
Melden van egels gaat gemakkelijk. De egels in je tuin kunt je doorgeven via de Jaarrond Tuintelling. Egels op andere locaties kun je doorgegeven via Telmee.nl en Waarneming.nl.

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.