Bijstandsexperiment: ‘Zie ik dan mijn casemanager niet meer? Hier met dat inschrijfformulier!'

25 september 2017 om 19:43
nl
Er zijn al zo'n 200 aanmeldingen voor het bijstandsexperiment in Tilburg. Met dit experiment willen verschillende gemeentes en de Universiteit van Tilburg uitvissen wat het beste werkt om mensen in de bijstand te bewegen weer aan de slag gaan. Op informatiebijeenkomsten kunnen mensen vragen stellen zodat ze kunnen beslissen of ze mee willen doen.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Het experiment houdt in dat er verschillende onderzoeksgroepen komen:

  • Zo komt er een groep waarin de deelnemers een beperkt bedrag van de inkomsten uit werk mogen houden zonder dat dat wordt verrekend met de uitkering.
  • De volgende groep krijgt veel minder verplichtingen opgelegd.
  • De derde groep wordt veel intensiever begeleid.
  • Er is ook een controlegroep, waar alles blijft zoals het was.


In het wijkcentrum in Tilburg kwamen maandagmiddag zo’n 15 mensen met een bijstandsuitkering bijeen. Eigenlijk willen ze allemaal wel een baan, maar niet koste wat kost. Ze hebben vaak al heel wat meegemaakt met de gemeente en zijn dus achterdochtig over wat deelname precies betekent. Ze willen er niet op achteruitgaan.

Vragen
Hoe zit het met de privacy? Wat heb ik eraan?  Ga ik er wel op vooruit? En wat gebeurt er met de resultaten? Hoe lang worden die bewaard? Er zijn meer vragen dan antwoorden. Toch besluit een groot aantal uiteindelijk mee te doen.

Een veel gehoorde reden waarom mensen mee willen doen is de casemanager die ze nu hebben. “Ik kan echt niet met hem opschieten”, vertelt een van de mannen. Toen hij hoorde dat hij door iemand anders begeleid zou worden tijdens het experiment, ondertekende hij het inschrijfformulier meteen en ging ervandoor.

Overwerkt?
Ook Remco (31) heeft weinig vertrouwen in zijn huidige casemanager. “Ik denk dat hij overwerkt is. Hij heeft in ieder geval geen tijd voor mij. Hij hoopt met wat meer aandacht en begeleiding wel een baan te kunnen vinden.

“Ik hoop dat ik in de eerste groep kom, waar ik veel vrijer word gelaten. Zodat ik alles zelf kan regelen en ook nog een bonus krijg als ik een baan vind.” Remco hoop juist in de groep te komen waar hij wat meer kan bijverdienen. “Ik doe nu al vrijwilligerswerk, maar het zou mooi zijn als ik daar wat aan zou overhouden houden.”

Twee jaar  
Het experiment duurt twee jaar. 800 mensen met een bijstandsuitkering kunnen meedoen. En als die 800 mensen zich aanmelden, start het begin volgend jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.