Klaas Otto zou getuigen hebben betaald voor een andere verklaring, oud-motorclubbaas voor rechter

2 oktober 2017 om 13:35 • Aangepast 20 november 2020 om 21:39
nl
Het proces tegen Klaas Otto is maandagochtend een nieuwe fase ingegaan. De oud-motorclubbaas werd voor het eerst in het openbaar gehoord over het beïnvloeden van getuigen.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het OM zegt dat Otto na zijn arrestatie in juli 2016 allerlei mensen probeerde over te halen hun belastende verklaring tegen hem aan te passen, in ruil voor veel geld. In de andere rechtszaken rond Otto werd soms gesproken over tonnen.  

Instructies
Otto deelde de lakens uit. Hij gaf schriftelijke en mondelinge instructies vanuit zijn cel, stelt het OM. Hij zou zijn geholpen door drie medeverdachten: zijn vrouw Nancy (46) Piet S. (42) uit Etten Leur en civiel advocaat Jan Piet van R. (70).

Bij Otto komt deze verdenking bovenop het pakket aan beschuldigingingen waarvoor hij al veertien maanden in voorarrest zit: witwassen, afpersing, bedreiging, brandstichting en zware mishandeling. Hij zit in een speciaal individueel regime in Vught waar hij minimaal contact met de buitenwereld heeft.

Wachten op privacy instellingen...

Liquidaties?
Op de zitting werd ook gesproken over een politieonderzoek met codenaam Tijgertje. Dat zou gaan over liquidaties waar Otto mee te maken zou hebben gehad.

Dat er gespeurd wordt naar de rol van Otto bij liquidaties is al bekend sinds de hoofdofficier van justitie in Breda dat suggereerde. Maar hiermee lijkt dat vermoeden sterker te worden. De twee officieren van justitie wilden er op de zitting niet veel over zeggen en verwezen naar een brief die ze hebben gestuurd aan de advocaat van Otto.

Smaad en laster
Die beschuldigingen zonder officiële aanklacht zijn voor de advocaat van Otto reden om aangifte te doen bij het college van procureurs-generaal, de OM-top in Den Haag, wegens smaad en laster.

Otto (49) zelf was er maandagochtend ook bij. Hij herhaalde dat hij de rechtbank uitgebreid wil uitleggen hoe de vork precies in de steel zit. Over een punt was hij resoluut: "Met de politie praat ik niet."

Echtgenote verdacht
Ook zijn vrouw Nancy (46) is aangeklaagd. Ze was er niet. Waarom is onduidelijk, maar volgens haar advocaat was ze pas laat gedagvaard. De advocaat van Otto stond nog stil bij de impact van alles op haar leven. "Er is haar weinig leed bespaard gebleven", zei advocaat Louis de Leon.

Maandagmiddag is er ook een tussentijdse zitting rond Jan-Piet van R. (70) de civiele advocaat van Otto. Hij zou briefjes uit de cel van Otto naar buiten hebben gesmokkeld. Volgens het OM had de verdachte een keer een briefje proberen door te slikken toen hij dreigde betrapt te worden. De verdediging ontkende dat verhaal.

Beroepsgeheim
De twee advocaten van de advocaat vinden dat het OM de verdachte helemaal niet mag vervolgen. Hij heeft beroepsgeheim en mag niet praten over wat hij met Otto besprak, is hun standpunt. Het OM is het daarmee oneens.  

De vorige zitting afgelopen zomer liep uit de hand. Ook nu probeerde de verdeding het proces te stoppen. De rechtbank oordeelde maandag dat er onvoldoende bezwaren zijn. Het mag dus doorgaan.

Er is al een datum voor een volgende zitting aangekondigd: 6 maart volgend jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.