Sporen gevonden van Romeins badhuis in Cuijk, vermoedelijk uit eerste eeuw

16 oktober 2017 om 19:41
nl
Bij rioleringswerkzaamheden in de Grotestraat in Cuijk zijn vrijdag sporen gevonden van vermoedelijk een Romeins badhuis.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Volgens Channa Cohen Stuart, die de gemeente Cuijk adviseert bij de archeologische werkzaamheden, zou het een vondst kunnen zijn uit de eerste eeuw. Een badhuis was een gebouw waar rijke Romeinen geregeld een bad namen.

Eerste keer
Vanaf maandag begint een archeologisch onderzoek en wordt gekeken of er inderdaad een badhuis op die plek heeft gestaan. “In dat geval zou het de eerste keer zijn dat er in ons land ten noorden van Heerlen een Romeins badhuis is gevonden”, zegt Cohen Stuart. In Heerlen werd vorige eeuw een groot thermencomplex ontdekt. De archeologische opgraving in Cuijk is afgeschermd voor het publiek.

Wethouder Rob Poel, die archeologie in zijn portefeuille heeft, is blij: “Na de eerste berichten over de mogelijke vondst van het Romeinse badhuis, zijn de verwachtingen hooggespannen. Cuijk is bekend om zijn rijke Romeinse verleden. Ik hoop dat deze ontdekking hier nog een belangrijke extra dimensie aan toe gaat voegen.”

Romeinse aanlegsteiger en brug
In Cuijk en directe  omgeving zijn wel vaker sporen gevonden die duiden op de aanwezigheid van Romeinen. Begin dit jaar kwam een rij palen boven water, die hoort bij een aanlegsteiger uit de Romeinse tijd. Ook zijn er in het verleden delen van een Romeinse burg gevonden.

In het naburige Haps werden onlangs ook erven uit de Romeinse tijd boven water gehaald waar de oudste boeren van dit dorp moeten hebben gewoond. Ook werden er graven gevonden. Het veldonderzoek wordt in december afgesloten en vindt plaats op een stuk grond waar een deel van Bedrijventerrein Laarakker is gepland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.