Watergoeroe Marcel trok naar Kenia voor zijn missie: schoon drinkwater

LOON OP ZAND - Marcel Schreurs uit Loon op Zand is een man met een missie. Hij wil zoveel mogelijk mensen in derdewereldlanden van schoon drinkwater voorzien. En dat lukt hem al aardig. Hij bedacht een slim systeem dat in zijn woonplaats Nairobi al een groot succes is. Marcel's verhaal is zaterdagavond te zien in het programma Brabant Wereldwijd.

Watervoorziening is nogal een probleem in het straatarme Kenia. Op het moment dat er een waterpomp in een dorpje is, moet eigenlijk iedereen een beetje meebetalen. Dat gebeurt vaak niet, waardoor de pomp niet goed onderhouden wordt. Daar moest verandering in komen. Aan econoom en filantroop Marcel Schreurs de taak een nieuw systeem te bedenken.

Vooraf betalen
Het idee kreeg hij thuis in Loon op Zand. Wat nou als mensen vooraf moeten betalen voor hun water door middel van een soort prepaid systeem? Net zoals met een ov-chipkaart waar je vooraf geld op zet, moeten de Kenianen bij Marcel’s pompen een klein bedrag op een soort chip zetten. Als ze die voor de pomp houden, komt er water uit en wordt er een paar cent afgeschreven.

“Mensen verdienen hier twee dollar op een dag. Dat is weinig, maar water is essentieel. Als het gratis zou zijn, is het punt over een jaar weer kapot”, legt hij uit. Mensen met werk betalen een paar cent voor het water. De straatarme gezinnen op het platteland krijgen gratis credits.

Er staan nu al vijftien prepaid pompen in Nairobi, maar er zijn er inmiddels achthonderd besteld. “Over vijf jaar staan de pompen hopelijk over de hele wereld. Dit gaat het worden. Ik wil iets betekenen voor de samenleving", zegt Marcel.

Gezin in Brabant
Voor zijn plannen moet Marcel wel een hoop opofferingen maken. Zijn vrouw en twee dochters liet hij achter in Brabant. Zo’n vier keer per jaar gaat hij terug om ze weer even te zien. Heimwee kent hij niet, maar als zijn vrouw en dochters stiekem een lieve boodschap voor hem hebben opgenomen, houdt hij het toch niet helemaal droog. “Ik moet toch iets vaker teruggaan naar Brabant”, zegt hij geëmotioneerd.

Brabant Wereldwijd is elke zaterdag om 18:45 te zien op Omroep Brabant.

Deel dit artikel: