Kan patroon in politiewapen spontaan ontploffen? Onderzoek na 'plofkogel'

OSSENDRECHT - De politie gaat onderzoeken of patronen in het politiewapen spontaan kunnen ontploffen. Eind vorige week explodeerde een patroon in Ossendrecht toen dat tijdens een training op de grond viel. Politievakbond ACP maakt zich zorgen. "Het is behoorlijk ernstig wat hier is gebeurd."

Een dagje trainen in Ossendrecht, dat stond vorige week donderdag op het programma voor een aantal ME’ers uit Amsterdam. Op een gegeven moment kregen zij de opdracht om het dienstwapen te ontladen. Per ongeluk viel er een kogel op de grond.

Normaal gesproken kan dat geen kwaad, maar dit patroon ontplofte direct. De kogelhuls spatte uit elkaar. Delen van het patroon kwamen in de beschermende uniformen van de dienders terecht.

Onderzoek naar plofkogels
De politie is geschrokken van het incident. De kogel die afging in Ossendrecht wordt namelijk gebruikt in dienstwapens van zo’n 40.000 agenten. Daarom komt er nu een landelijk onderzoek naar de plofkogels. Hoe lang het onderzoek gaat duren, is niet precies duidelijk.

"Er is haast bij geboden", zegt Erik Thijssen van politievakbond ACP. Thijssen wil vooral snel duidelijkheid. "De collega's lopen nu met die munitie in dienstwapens rond. Als de kogels onveilig blijken te zijn, moet het zeker voor het onzekere worden genomen."

Volgens Erik Thijssen moet het besef er zijn dat de politiemannen op dit moment met de munitie rondlopen. Mogelijk is het gevaarlijk, zegt Thijssen. "Daarom moet er nu vooral snel uitsluitsel komen. Ligt het aan de munitie of niet."

Meer over dit onderwerp:
ossendrecht politie kogels wapens explosies
Deel dit artikel: