Verkoop Hermenzeil in Raamsdonk uitgesteld, maar wie koopt een jachthaven?

RAAMSDONK - Het was een unieke actie van de provincie. Voor 1,5 miljoen euro kocht ze de schuld van jachthaven Hermenzeil in Raamsdonk. Vorig jaar werd Hermenzeil failliet verklaard. Het zou per opbod worden verkocht. Maar de provincie was bang dat de haven in handen zou vallen van criminelen.

Watersportcentrum Hermenzeil ligt aan het Oude Maasje, een aftak van de Bergsche Maas. Het ligt afgelegen, een stuk boven de dorpen Raamsdonk en Waspik. Het bestaat uit een jachthaven, cafe/restaurant en een chaletpark met enkele tientallen woonwagens.

55 jaar
In de chalets wonen vooral Poolse arbeiders. Het havengebouw is gesloten, de jachthaven zelf is nagenoeg verlaten. Henk Zijlmans uit Raamsdonk werkt er aan zijn vissersbootje. Hij komt al 55 jaar in de haven en somt moeiteloos alle beheerders die hij meemaakte op. "Jo van den Brand heeft het eigenlijk helemaal opgebouwd, hij heeft het grote werk gedaan."

'Alles nie meer'
Zijlmans zag met lede ogen aan hoe de boel verloederde. "'t Is alles nie meer natuurlijk. Da's heel jammer. Voor al de mensen die hier hebben gelegen met een boot." Maar hij is blij dat, nu de provincie zich ermee bemoeit, de boel misschien weer eens wordt opgeknapt. "Ik vind het prima natuurlijk. Dat is altijd gezelliger dan dat het nu is he."

Onderhandelen
De grond onder de chalets is te koop. Maar de chalets zelf niet. “En daar zit de moeilijkheid”, zegt John Rekkers. Hij heeft een jachthaven even verderop: ’t Oude Maasje. “Die chalets zijn van derden. De voetpaden zijn van waterschap Brabantse Delta. Het water is van Rijkswaterstaat. Er zijn overheden bij betrokken en daar moet je allemaal mee onderhandelen.”

Maar Rekkers zegt niet dat het onmogelijk is. “Je kunt er best iets van maken. Maar je moet centen meebrengen. Er moet zo veel worden opgeknapt. De aanlegsteigers zijn verrot. Je kunt niet zo maar instappen en verder gaan.”

‘Bepaald publiek’
Alleen iemand met veel geld kan een jachthaven kopen. “Dan kom je al snel uit bij een investeringsmaatschappij”, zegt Rekkers. “Ik zal ook een keer moeten verkopen. Maar check even mijn site en je ziet hoe het er bij mij uitziet. En, ook belangrijk, wij hebben geen horeca. Want daar komt vaak een bepaald publiek op af.”

Dat ‘bepaalde publiek’ is de reden dat de provincie een stokje heeft gestoken voor de verkoop van Hermenzeil. Er waren ‘sterke aanwijzingen’ dat malafide ondernemers hun slag wilden slaan op de executieveiling van de haven.Snelle boten
“Snelle boten, snelle auto’s, snel geld”, vat Rekkers de situatie op Hermenzeil samen. “Wat voor publiek trek je aan?” 't Oude Maasje heeft geen horeca. Een paar kilometer verderop merkte hij weinig van wat er gebeurde op Hermenzeil. “Maar indirect hoorden we van alles.”

De executieveiling van Hermenzeil is voorlopig uitgesteld. De provincie gaat de verkoopvoorwaarden aanscherpen om criminelen buitenspel te zetten.

Deel dit artikel: