Vijftig jaar Helmond Sport: van kampioenschap tot de strafschop van Johan Cruijff

HELMOND - Helmond Sport bestaat vijftig jaar en dat viert de club met een jubileumweekend, waarin ze onder meer een wedstrijd speelt tegen VfL Bochum. Ook komen sterren van weleer in actie en staan er andere festiviteiten op stapel. In de aanloop naar het jubileum duiken we in de geschiedenis van Helmond Sport, hoe staat de club in het geheugen van voetbalfans gegrift?

Clublied
'Vur welleke club bende gai, vur welleke club bende gai. Ik ben vur helmond sport, ik ben vur helmond sport'. De tekst is simpel, maar daardoor juist ook sterk. Het clublied van Helmond Sport is bij veel voetballiefhebbers bekend, niet alleen in Helmond. In veel kroegen in Nederland komt het clublied van Helmond Sport wel eens voorbij. 'Tuurlik vur helmond sport'.Johan Cruijff

Otto Versfeld wordt sinds 1982 bijna dagelijks aan een strafschop herinnerd. De Helmond Sport-doelman werd op een bijzondere manier geklopt vanaf de strafschopstip. Johan Cruijff koos er in het toenmalige Ajax-stadion De Meer niet voor om de bal op doel te schieten. Hij ging voor een één-tweetje met Jesper Olsen.Bekende spelers
Steven Edwards en Stijn van Gassel zijn momenteel actief voor Helmond Sport, ze staan aan het begin van een wellicht mooie carrière. In het verleden stonden er spelers onder contract in Helmond die nu nog bekend zijn bij het grote publiek. Mannen als Berry van Aerle, Marc van Hintum, René van de Kerkhof, Hans Kraay jr., Jürgen Streppel en John de Wolf verdedigden in het verleden het rood en zwart van Helmond Sport.

Op onderstaande wedstrijdbeelden zijn Jürgen Streppel en John de Wolf te zien in een wedstrijd waarin Peter Hofstede, zoals vaker in die periode, de aandacht opeiste bij Helmond Sport.


Bekerfinale
Helmond Sport actief in een Europees toernooi? De club was er in 1985 heel dichtbij. De ploeg bereikte de finale van het KNVB-bekertoernooi, daarin was FC Utrecht de tegenstander. De club uit de Domstad won de wedstrijd door een doelpunt van John van Loen, in blessuretijd. Zo liep Helmond Sport een prijs en een Europees avontuur net mis.


Kampioen
In 1982 werd Helmond Sport kampioen van de eerste divisie. Door een 1-1 gelijkspel tegen FC Den Bosch kroonde de club zich tot kampioen, daarmee was promotie naar de eredivisie ook een feit. Het eerste seizoen werd Helmond Sport vijftiende, een jaar later degradeerde het weer naar het tweede niveau van Nederland.


Play-offs
Door de jaren heen pakte Helmond Sport de nodige periodetitels, het speelde dan ook geregeld in de play-offs voor promotie naar de eredivisie. Ook afgelopen seizoen werd ‘het toetje van het seizoen’ bereikt. Tegen Roda JC was er de kans om de finale te bereiken, de vreugde was groot toen Helmond Sport op voorsprong kwam in Kerkrade. Robert Braber baalde toen het mis was gegaan: “We hebben Helmond op de kaart gezet, maar daar koop je niks voor.”

Thuiswedstrijden
De thuiswedstrijden van Helmond Sport worden gespeeld in het markante Lavans Stadion, voorheen bekend als Stadion De Braak. Het kenmerkt zich door drie tribunes en een lege zijde achter één van de doelen. Daar schurken rijtjeshuizen zowat tegen de goal. Voetbalminnend Nederland is vertrouwd met dat vreemde beeld: platte daken met daarop enkele witte plastic stoeltjes waarop de bewoners de wedstrijd gratis volgen.Nieuw stadion
Over een paar jaar is dat vervlogen romantiek want dan speelt Helmond Sport in een nieuw stadion. Dat heeft de gemeenteraad van Helmond eind oktober besloten. Het toekomstige Sportpark De Braak moet vanaf 2023 plaats gaan bieden aan een nieuw stadion, een sporthal en nieuwe velden en lokalen voor amateurclubs. De 'sport- en beleefcampus' gaat 55 miljoen euro kosten en moet Helmonders uitnodigen om er te komen sporten. Ook het dr. Knippenberg College krijgt een een plek op de campus. Helmond Sport gaat op huurbasis gebruik maken van het stadion.

Deel dit artikel: