GLOW Eindhoven: de 7 hoogtepunten die je gezien moet hebben [FOTO'S]

EINDHOVEN - De Eindhovense binnenstad wordt deze week weer massaal bezocht door liefhebbers van het lichtfestival GLOW Eindhoven. Vrijdagavond vóór de start van GLOW kreeg de pers alvast een preview te zien. Omroep Brabant was erbij en zag een aantal spraakmakende lichtinstallaties voorbijkomen. Kijk mee naar de hoogtepunten die je zeker niet mag missen.

1. Ode aan de gloeilamp
Eindhoven en de gloeilamp zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden maar de gloeilamp wordt met uitsterven bedreigd. Met dit lichtspektakel wordt een ode gebracht aan de gloeilamp en de Blob leent zich daar uitstekend voor. Geen vakje van het bijzondere gebouw is hetzelfde dus de show krijgt een surrealistisch effect.

2. Story of Light in de Philips Villa
Licht en donker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit lichtkunstproject speelt zich af in de Philips Villa. En is dan ook meteen een vertelling over uitvinding van het licht. Muziek, licht en donker wisselen elkaar af.3. De Catharinakerk
De Catharinakerk in de binnenstad is elk jaar weer een hoogtepunt tijdens GLOW. Dit jaar draait het allemaal om ramen, onder de noemer 'windows'. De gekleurde ramen functioneren als dia-slides. Met hetzelfde principe wordt de inhoud van de ramen naar drie van de vier buitenste gevels geprojecteerd, zodat de glas-in-lood-beelden in de structuur van het gebouw overgaan. Een kleurrijk geheel maar het voelt wel als eenzelfde soort 'trucje' als andere jaren.

Heel veel mooie foto's
Onze fotograaf maakte foto's tijdens de preview. Bekijk ze hier!


4. De lichtshow in het Philips Stadion
Een lichtshowoptreden van een half uur in een van de grootste stadions van Nederland. Op een podium van zestig meter groot wordt het verhaal verteld van Eindhoven Lichtstad met 3D-projecties, muziek, dansers en special effects. De show heet ‘Once upon a light’. Voorstellingen zijn elke dag om halfacht en negen uur in de avond. Kaartjes zijn online te koop.


LEES OOK: GLOW krijgt spectaculaire lichtshow in het Philips Stadion

5. Step into the Light 2.0

Het Stadhuisplein is dit jaar weer ingenomen door een prachtig lichtkunstwerk. Kunstenaar Michel Suk weet met 54 gigantisch felle lampen een noemenswaardig lichtspektakel neer te zetten. Hij ondervond zelfs slapeloze nachten vlak voor de aftrap. Dinsdagavond moest er nog een groot aantal lampen arriveren per vliegtuig. De lampen schijnen zo fel dat ze in de wijde omtrek te zien zijn. Toch straalt het geheel eenvoud uit en het wordt gedragen door de muziek.


6. Elantica
Het lijkt een soort drijvend, digitaal kampvuur maar eigenlijk is het een electronisch eiland: Elantica. Drie uur zon zorgt ervoor dat dit kunstwerk zes uur per avond kan 'glowen'. Het bevat in totaal 20 vierkante meter zonnepanelen en komend jaar zal het ook te zien zijn op festivals in de Verenigde Staten.

7. Het sterrenstelsel van Eindhoven
GyroGlow op het NRE-terrein is een soort tol, met lasers en een zogenaamde ‘fosforescerende’ kern. Deze produceert iets wat wetenschappers ook wel ‘het verboden licht’ noemen. Dat kennen we van de glow-in-the-darksterren die kinderen vroeger in hun slaapkamer op het plafond plakten. Op GLOW zie je dit fenomeen in het groot. Het idee erachter is dat sterren ook miljarden jaren een lichtgevend spoor achterlaten.


Het thema van GLOW 2017 is ‘The Source’, oftewel: de lichtbron. Glow is van 11 t/m 18 november te zien vanaf halfzeven 's avonds.

Deel dit artikel: