Scheepsbouwer uit Oss genoemd in ‘Paradise Papers’ om dubieuze verkoop miljoenenjacht

OSS - Scheepsbouwer Heesen Yachts uit Oss is genoemd in de ‘Paradise Papers’ - de enorme stapel gelekte documenten over internationale belastingontwijking - om schimmige constructies bij de verkoop van een miljoenenjacht. De boot zou daarbij zijn gekocht met geld dat is verdiend door corrupte praktijken. Dat melden Trouw en het Financieele dagblad vrijdag.

Het bedrijf uit Oss zou in 2013 een luxe jacht ter waarde van 82 miljoen dollar hebben verkocht aan een bedrijf dat de boot weer doorverkocht aan Nigeriaanse oliemagnaat. Dit gebeurde op de Maagdeneilanden, een berucht belastingparadijs. De oliemagnaat wordt onder andere verdacht van het omkopen van een Nigeriaanse minister en zou zijn geld door corruptie hebben gekregen. Hij zou een vermogen van 1,8 miljard dollar bezitten.

Doorverkoop
Eerst werd het schip, de Galactica Star, op de Britse Maagdeneilanden verkocht aan het bedrijf Speedwave 65. Dat bedrijf was pas sinds kort opgericht en de eigenaar van het bedrijf zou niet te achterhalen zijn. Speedwave 65 verkocht de boot vervolgens vrijwel direct weer door aan Earnshaw Associates, het bedrijf van de dubieuze oliemagnaat.

De verkoop is een probleem, omdat Nederlandse schepenbouwers net als banken en trustkantoren vallen onder de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorisme. Bij een verkoop aan iemand die bijvoorbeeld prominent in de politiek aanwezig is, moeten bedrijven extra onderzoek naar deze klant doen. Dat lijkt hier niet gebeurd.

Het Kadaster, dat in Nederland het eigendom van schepen vastlegt, wil nu dat de registratie van schepen verplicht wordt om te voorkomen dat dit soort schepen makkelijk kunnen worden gekocht met dubieus verdiend geld.

Reactie Heesen Yachts
Heesen Yachts heeft gereageerd door te stellen niks af te hebben geweten van de doorverkoop van het schip.

Meer over dit onderwerp:
heesen yachts oss economie paradise papers
Deel dit artikel: