Online sekschantage: ‘Denk na voordat je een foto online zet’

EINDHOVEN - Profielfoto’s van Brabantse meisjes worden misbruikt voor online sekschantage. Dat werd donderdag duidelijk uit onderzoek van Omroep Brabant. “Dit is heel moeilijk aan te pakken, denk dus heel goed na voordat je een foto online zet”, waarschuwt de directrice van het Expertisecentrum Online Kindermisbruik, Arda Gerkens.

“Een van de problemen is dat we niet precies weten hoe groot online-fotomisbruik is”, zegt Gerkens. “Het is bekend dat het regelmatig voorkomt dat profielfoto’s op andere plekken terecht komen, maar daar blijft het ook bij.”

Om die reden is het misbruik dus ook erg moeilijk aan te pakken. “De politie heeft niet de capaciteiten om elke zaak op te pakken, net als bij fietsendiefstal.” Bovendien komen veel van de daders uit het buitenland. “Alleen bij hele grote zaken waar bijvoorbeeld een heel dorp betrokken is, gaan internationale diensten als Interpol er echt achteraan.”

LEES OOK: Profielfoto’s Brabantse meisjes gestolen voor online sekschantage

Voorkomen beter dan genezen
Gerkens benadrukt daarom dat mensen vooral zelf een verantwoordelijkheid hebben om op te passen wat ze op het internet zetten: “Voorkomen is hier beter dan genezen. Een profielfoto kan je niet afschermen. Bedenk dat miljoenen mensen daar naar kunnen kijken.”

Als tip geeft ze mee om af en toe gewoon eens je naam te googelen in Google Afbeeldingen om te zien of je foto op plekken staat waar je geen toestemming voor hebt gegeven. “Je kan zo’n site aanschrijven, vaak halen ze je foto dan offline."

Strafbaar
Voor de extreme gevallen - zoals bij de foto’s van de Tilburgse Elodie (17), die werden gebruikt om mannen te chanteren – en als de dader uit Nederland komt, kan de politie wel iets betekenen. “Zaken als identiteitsfraude en oplichting zijn gewoon strafbaar in Nederland.”

Toch blijft belangrijkste advies van Gerkens om zelf op te passen: “Denk na voordat je een foto online zet.”

Meer over dit onderwerp:
facebook fotomisbruik politie media
Deel dit artikel: