Video

Fijnfisjenie! Het carnavalsseizoen is begonnen: 'Hier kom ik elk jaar voor terug'

11 november 2017 om 22:00 • Aangepast 20 november 2020 om 20:41
nl
De carnavalsoutfits mogen weer uit de kast! Het is de elfde van de elfde en dus is het carnavalsseizoen officieel begonnen. 's Ochtends was de aftrap van het carnavalsseizoen op de Parade in Den Bosch, maar ook in andere plaatsen is het feest losgebroken. Bij Omroep Brabant werd met Fijnfisjenie 11/11 de officiele aftrap gegeven.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Zaterdagavond tussen half elf en 23 minuten over elf presenteerden Jordy Graat en Betty van de Oetelaar een live tv-uitzending bij omroep Brabant waarin ze vast vooruit keken naar het komende carnavalsseizoen, terugblikken op hoogtepunten uit het verleden en gasten ontvingen onder wie De Deurzakkers. Een uitzending vol clipjes en muziek.

Verslaggever Floyd Aanen deed live verslag vanuit Tullepetaonestad (Roosendaal) en Hannelore Struijs vanuit Zandhazendurp (Rosmalen). Daar werd Sjef van Creij nogmaals gekozen al nieuwe prins Josephus d’n Urste.

Breda
Een minuut eerder dan gepland, om tien over drie trapten ze af in Breda. Prins Daan werd gepresenteerd en het feest in het Kielegat kon beginnen.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


Om exact elf minuten over elf 's ochtends werd in Den Bosch het Oeteldonks carnaval afgetrapt. Hiervoor was een flinke mensenmassa naar de Parade gekomen. Het carillon speelde en na het gezamenlijk zingen klonk er gejuich en vloog confetti door de lucht.


Brandewijntje en bladen bier
Een vrouw wiegt met de muziek mee, met een glas in haar hand. "Een brandewijntje met suiker. Daar begin je mee met carnaval, hè?" Achter haar gaan ondanks het vroege tijdstip de eerste bladen bier rond. "De elfde van de elfde is de aftrap van een gezellig samenzijn", vertelt een andere vrouw. "Heel veel lol maken in het leven."

Wachten op privacy instellingen...


Een man spreekt van een 'feestelijk moment'. "Ik kom uit het westen, maar ben hier in Den Bosch geboren en kom hier elk jaar voor terug", vertelt hij. "Dit is werelds, het blijft trekken."

Wachten op privacy instellingen...


'Extra dimensie'
In Huibuukeland (Overloon) wordt de elfde van de elfde dit jaar voor het eerst in de open lucht gevierd. Op het 14 Oktoberplein organiseert carnavalsvereniging De Huibuuke het Feest vör Iederiën.

Tot dit jaar vierden de meeste Overloonse carnavalsclubs de elfde van de elfde 's avonds en ergens binnen. Dat er nu een feest buiten wordt georganiseerd, moet deze dag een hier 'extra dimensie' geven. Acteur Mike Weerts verzorgde de aftrap voor het feest met burgemeester Karel van Soest.

Putte loopt een dag voor
Voor veel mensen kan carnaval nooit vroeg genoeg beginnen. Dat vinden ze helemáál in Put en Buntland, ofwel  Putte. Daar startten ze vrijdagavond al met feestvieren. Dat is traditie bij carnavalsvereniging De Grensneus. Voor kinderen was er in het grensdorp een lampionnenoptocht. Muzikaal begeleid door een dweilorkest liepen zij naar het buurthuis waar de prins, de nar en de grootse boer werden geïnstalleerd.

Wachten op privacy instellingen...


"We vieren dit altijd de vrijdag vóór de elfde van de elfde", legt prins Fred uit. "Omdat iedereen dat zo gewend is, doen we dat dit jaar ook gewoon." Ook in 't Stijlorenrijk (Etten-Leur) werd het carnavalsseizoen vrijdagavond al afgetrapt.

Wachten op privacy instellingen...


Carnavalsmuziek en live-uitzending
Om goed in de carnavalssfeer te komen, kun je bij Omroep Brabant deze zaterdag overdag kijken naar de top elf van Brabantse carnavalsmuziek. Van Zak eens lekker door en Bloemetjesgordijn tot Polonaise Hollandaise en De Gròzzie van Mèn Buurvrouw, ze komen allemaal voorbij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.