Stakingen uitgebreid na protestmars 150 Unox-medewerkers in Oss

OSS - Ongeveer 150 medewerkers van Unox zijn dinsdagochtend in een stakingsmars van de fabriek naar het centrum in Oss gelopen. Daar sprak Jan Marijnissen, oud-SP voorman en oud-medewerker van Unox, de stakers toe. Ook werd aangekondigd dat de stakingen worden uitgebreid.

Het personeel van Unox strijdt voor zekerheid over hun baan en behoud van hun koopkracht en hun pensioenregeling, nu het bedrijf volgend jaar wordt overgenomen door vleesverwerker Zwanenberg. Unilever is nu nog eigenaar, maar verkocht de fabriek onlangs.


De 65-jarige Jan Marijnissen sprak zich erg kritisch uit over Unox. "Het kapitaal bepaalt. En wie moet dan die gaten opvullen? Wij, de mensen", aldus de SP'er in zijn toespraak. Hij vertelde ook over zijn ervaringen als jonge medewerker in de worstenfabriek, 45 jaar geleden.


Het is de vijfde werkonderbreking van Unox-medewerkers in korte tijd.  Kort na de speech van Marijnissen werd omgeroepen dat de staking niet tot dinsdagavond zal duren, zoals vooraf werd aangekondigd, maar tot woensdagochtend. Vanaf dan wordt er om de shift gestaakt, totdat de eisen van de vakbond worden gehoord.

'Tandje bij'
"Er moet een tandje bij. We gaan het ritme opvoeren om Unilever nog meer last te bezorgen. Desnoods gaan we tot de kerst door'', zei FNV-bestuurder Niels Suijker tegen de stakers.
 
Eisen
De FNV wil harde garanties van Unilever over pensioen en werkgelegenheid en betere afspraken over een aantal andere arbeidsvoorwaarden die Unilever en Zwanenberg willen versoberen. Bij de Unox-fabriek in Oss werken zo’n 300 medewerkers.


Lege schappen
Bij de vorige staking had Hema al moeite om aan genoeg rookworsten te komen. De verwachting is dat supermarkten ook lege schappen rookworst zullen krijgen.
Meer over dit onderwerp:
bedrijven unox oss acties protestmarsen
Deel dit artikel: