Eindhovense arts Thijs fietst op 5400 meter hoogte door de Himalaya

EINDHOVEN - Thijs van Herpt begeeft zich dinsdagmiddag op 3500 meter hoogte in het Himalayagebergte. Hij fietst al dagenlang als ploegarts mee met een grote groep onder leiding van profwielrenner Bram Tankink. Ze rijden over het beroemde Annapurna Circuit in Nepal.

De 33-jarige arts moet ervoor zorgen dat niemand van het team te veel last krijgt van hoogteziekte. Ondertussen doet hij zelf onderzoek naar wat hoogteziekte met de fietsers doet.

“Elke morgen komen alle 24 mensen, inclusief onze Nepalese berggidsen, bij me langs voor onderzoek”, vertelt hij. “Tot nu toe hebben we geen erge gevallen gehad op wat hoofdpijn, kortademigheid en misselijkheid na.”Zonnepanelen
Het doel van het 24-koppige team vol ondernemers en investeerders is afgelegen delen van Nepal door middel van zonnepanelen te voorzien van stroom. “Jonge enthousiaste Nepalese gasten fietsen mee die projecten opzetten. Door middel van ‘micro-grids’ wekken ze stroom op voor hele dorpen die zonder zitten. Zo krijgen lokale bedrijfjes en scholen hier veel meer mogelijkheden.”

Voorbereiding
Thijs heeft keihard getraind voor deze fikse reis. “Dit jaar heb ik 4000 kilometer gefietst. Dat vulde ik aan met hardlopen en krachttraining. Je bent er wel even zoet mee”, lacht de Eindhovenaar.

5417 meter
In totaal legt de groep 240 kilometer af, maar het hoogteverschil is de echte krachtmeting. “Overmogen zitten we letterlijk op ons hoogtepunt, op 5417 meter. De komende dagen worden echt heftig.”

Deel dit artikel: