Michael van Gerwen wint Grand Slam of Darts voor derde jaar op rij

WOLVERHAMPTON - Michael van Gerwen heeft zondag de finale van de Grand Slam of Darts gewonnen van Peter Wright. De nummer één van de wereld zegevierde met 16-12. Hij won het toernooi voor de derde keer op rij.
In 2012 stond Van Gerwen voor het eerst in de finale van de Grand Slam of Darts, toen was Raymond van Barneveld met 16-14 te sterk. In 2015 speelde Van Gerwen zijn tweede finale, hij versloeg Phil Taylor. Vorig jaar was Mighty Mike veel te sterk voor James Wade (16-8). Nu volgde een derde toernooizege.

In het begin van de wedstrijd gingen de darters gelijk op. Eerst gingen er vier legs met de darts mee, vervolgens volgden er vier breaks op rij. Bij 8-9 maakten beide darters indruk met fraaie beurten. Wright won zijn eigen leg met een 156-finish, Van Gerwen volgde daarna met een 114-finish. Met Mighty Mike op 36 kwam Wright vervolgens op 10-9 via een 149-finish.

Bij 10-10 in legs kon de Schot twee pijlen op dubbel zestien niet verzilveren, Van Gerwen maakte daar dankbaar gebruik van en leek vervolgens los. Voor het eerst in de wedstrijd kwam er een verschil van twee legs op het bord, Van Gerwen kwam op 12-10 via een 146-finish. Die achterstand kon Wright niet meer wegwerken. Uiteindelijk liep de regerend wereldkampioen weg en won hij de finale.

'Irriteerde me dood'
"Dit toernooi winnen, dat is onbeschrijfelijk", zei Van Gerwen na de zege tegen RTL7. "Ik speelde niet fantastisch. Zat de triple twintig wel op het bord? Ik irriteerde me dood aan mijn eigen spel. Er zijn verbeterpunten voor mezelf."

Van Gerwen, blij dat hij ook wint als het minder goed gaat, heeft de laatste periode weer laten zien dat hij de beste is. In aanloop naar het WK is dat een duidelijke boodschap naar tegenstanders. "Ach, als ze tegen mij moeten balen ze toch. Dat is heel simpel. Het is daar straks weer een ander toernooi. Ik zal mijn kwaliteit weer moeten laten zien, mag ook daar geen fouten maken."

Halve finale
Van Gerwen bereikte de finale door in de halve eindstrijd Taylor uit te schakelen. De Engelsman, met zes toernooizeges recordhouder in de Grand Slam of Darts, ging met een 16-8 nederlaag van het veld. Tijdens een pauze gaf hij Van Gerwen een 'klein zetje', daarbij vertelde Taylor zijn tegenstander dat hij 'het niet meer moest doen'.

"Het ging om het juichen. Ik zei: 'oprotten, lul'. Ik voelde me een beetje ongemakkelijk. Ik had niets verkeerd gedaan. Ik zei het echt. Het is misschien niet netjes, maar hij moet met zijn handen van mij afblijven."

LEES OOK: Michael van Gerwen maatje te groot voor Phil Taylor en bereikt finale Grand Slam of Darts
Meer over dit onderwerp:
grand slam of darts michael van gerwen darts