Blijdschap in Nijnsel nu megastal niet doorgaat: ‘We zetten de polonaise in’

23 november 2017 om 10:23 • Aangepast 20 november 2020 om 20:21
nl
“Hier zijn we heel erg blij mee. Het is toch een soort van garantie dat onze toekomst veilig is.” Varkenshouder Hans van Duijnhoven reageert opgelucht op het nieuws dat er géén megastal aan de Lieshoutseweg in Nijnsel komt.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Burgemeester en wethouders van de gemeente Meierijstad, waar Nijnsel onder valt, hebben woensdag bekendgemaakt dat de familie Verhagen geen stal met bijna achttienduizend dieren mag bouwen.

LEES OOK: Megastal met 18.000 varkens in Nijnsel na jaren gesteggel toch van de baan
 
De beslissing van het college zorgde bij Ivo van Wijk van Re-Actiegroep De Bleieven tot een zucht van verlichting. “Ik ben heel erg blij. Hier hebben we jaren voor gevochten, met burgers én boeren”, aldus Van Wijk.

Wachten op privacy instellingen...

Die blijdschap is te merken bij de boeren in de omgeving. Al heel lang strijden ze tegen de plannen van de familie Verhagen. De stal zou ervoor zorgen dat boeren in de omgeving niet meer kunnen uitbreiden.

Wachten op privacy instellingen...

“We zijn er nu precies twee jaar mee bezig”, zegt Hans van Duijnhoven aan zijn keukentafel. “Het heeft heel veel geld, moeite en tijd gekost, maar dat hebben we er heel graag voor over gehad.”

LEES OOK: Boeren vrezen megavarkensstal in Nijnsel: ‘Zo'n stal is niet meer van deze tijd’

Tonny van Zutphen, ook varkenshouder in de buurt van de Lieshoutseweg, is opgelucht dat de plannen van de megastal niet doorgaan. “Het is echt heel goed nieuws. Als je er een paar jaar voor hebt gestreden en het lukt uiteindelijk, dan is dat gewoon geweldig. Iedereen is nu in zijn nopjes. De hele buurt juicht.”

Wachten op privacy instellingen...


Moet nog instemmen
De gemeenteraad moet formeel nog instemmen met het collegebesluit. Janine Heisterkamp is fractievoorzitter van Team Meierijstad, dat de grootste partij in de gemeenteraad is.

In juli stemde ze nog tegen het voorstel om de megastal toe te staan. Met een andere partijgenoot nam ze toen een minderheidsstandpunt in. De negen andere raadsleden van Team Meierijstad konden zich wel vinden in de plannen van Thomas Verhagen. Mede daardoor werd die avond het licht op groen gezet. Tot deze dinsdagmiddag.

'Heel erg fijn'
Heisterkamp is blij dat het raadsbesluit van juli nu door Burgemeester en Wethouders wordt gedwarsboomd. “Ik vind dit heel erg fijn”, zegt ze zonder dat ze vooruit wil lopen op de discussie in de commissievergadering van 30 november en de besluitvormende raadsvergadering van 14 december.

“Ik heb nog geen tijd gehad om er in te kunnen duiken en er inhoudelijk dieper op in te gaan. Maar ik vind wel dat we er goed over moeten nadenken. Zo kan ik me voorstellen dat Verhagen zich niet bij het besluit zal willen neerleggen. Maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.