Boze hondeneigenaren protesteren in Den Haag tegen anti-vlooienpil uit Boxmeer

DEN HAAG - Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ontving vrijdag in Den Haag uit handen van boze hondeneigenaren een petitie tegen het vlooien- en tekenbestrijdingsmiddel Bravecto van producent MSD Animal Health in Boxmeer.

De petitie is ondertekend door ruim 40.000 mensen die zeggen dat hun honden door het middel doodziek werden of zelfs stierven.Bravecto is al langer in het nieuws vanwege de bijwerkingen van het middel. Vooral na een uitzending van het consumentenprogramma TROS Radar nam het verzet toe.
 
Klein groepje
Maar een klein groepje reageerde op de oproep op de Facebookpagina en internetsite om naar Den Haag te komen. Initiatiefnemer Michaël van de Sande: "Protesteren is niet is van de tegenwoordige tijd, denk ik. Dat is jammer. Maar er hebben wel 40.000 mensen de petitie getekend. En daar was het om begonnen". 

De demonstranten droegen protestborden bij zich, met daarom foto's van hun zieke of overleden honden.Veilig product
MSD Animal Health in Boxmeer wil niet voor de camera reageren. In een schriftelijke verklaring stelt het bedrijf: "We hebben vertrouwen in de veiligheid van Bravecto. 10 jaar onderzoek, 55 klinische onderzoeken en 45 miljoen gedistribueerde doses wereldwijd geven overtuigend bewijs van de veiligheid van het product".

"Natuurlijk doet het ons pijn om te horen over het verlies van iemands hond. Tegelijkertijd doet het ons ook pijn om rechtstreeks met deze voorbeelden verbonden te zijn omdat daar geen bewijs voor is. We nemen elk rapport of elke klacht die we ontvangen serieus, ongeacht of er een oorzakelijk verband is met een van onze diergeneesmiddelen of niet. Wij doen er alles aan om meldingen van ernstige bijwerkingen op te volgen en nader te kunnen duiden, waar mogelijk en als diereigenaren bereid zijn om daaraan mee te werken."

Deel dit artikel: