Den Bosch krijgt dit jaar 'Grootste kerststal van Europa' in Jeroen Bosch Art Center

DEN BOSCH - Het zijn indrukwekkende getallen. Een kerststal van honderd vierkante meter met meer dan 1700 beeldjes. Fred van der Zwet en Roel den Dulk zijn al ruim een week bezig om hun miniatuurlandschap op te bouwen in het Jeroen Bosch Art Center in Den Bosch. In totaal hebben ze zo'n dertig kubieke meter aan onderdelen meegenomen uit Friesland. Vrijdag opent G. van Rossem, de plebaan van de Sint Jan, de expositie.

Fred en Roel zijn al sinds 1999 bezig met hun project. Het tweetal ging samenwonen en voegde de kerststallen die ze al hadden samen. Op dat moment begon hun avontuur. De stal werd elk jaar groter, er kwam publiciteit, er kwamen mensen kijken, de stal groeide uit hun woning, een museum bood ruimte waaroor de stal nog groter kon, Fred en Roel reisden naar Barcelona en het zuiden van Italië om figuurtjes te kopen en nu staan ze dus met een stal van honderd vierkante meter in Den Bosch.Een varken met een nonnenkapje
De twee bouwers nemen in hun stal een groot deel van de bijbel mee. Bethlehem zit er in natuurlijk, maar ook Nazareth en het Meer van Galilea, Egypte en een groot stuk woestijn waar de drie wijze koningen elkaar treffen, een op een olifant, een ander op een kameel. Voor Den Bosch zijn in de stal ook wat verwijzingen naar Jeroen Bosch opgenomen. Wie goed oplet ziet bijvoorbeeld de Marskramer of het beroemde Bosch-plaatje van een varken met een nonnenkapje.Ze hebben er plezier in, vertellen ze terwijl Roel kleine steentjes uit een flesje schudt om een stukje woestijn af te maken en Fred het meer van Galilea bijvult met twee emmers water. Toch denken ze dat hun stal niet nog verder gaat groeien. Nu is het al veel werk om het landschap elk jaar op te bouwen; om die klus nog verder uit te breiden, ligt niet voor de hand. "Over een poosje word ik zeventig," zegt Roel. "Of ik dan nog overal op wil klimmen en onderdoor wil kruipen... "

Logeren in Den Bosch
De twee Friezen bouwen voor hun eigen plezier maar zijn ook benieuwd wat de Bosschenaren van hun stal vinden. Ze zijn van plan in de kersttijd een paar dagen in Den Bosch te komen logeren. De grootste kerststal van Europa blijft in Den Bosch tot en met 7 januari.

Het kerstdiorama in Leeuwarden in 2016:

Deel dit artikel: