Komend weekend sneeuw in Brabant: 'Een speldenprikje winter'

EINDHOVEN - Winterliefhebbers opgelet: we krijgen sneeuw in Brabant. Zaterdag hebben we al te maken met natte sneeuw, maar zondag is het echt serieus, dan ligt de temperatuur rond het vriespunt en ontstaat er een witte deken die blijft liggen. Hoeveel sneeuw er gaat vallen, dat is nog onzeker, maar volgens meteoroloog Jordi Bloem van Meteogroup Nederland moeten we er van profiteren, dit 'speldenprikje winter'.

Donderdag wordt volgens Bloem een overgangsdag, waarbij goed te merken is dat het rustige weerbeeld van de afgelopen tijd verandert. "We krijgen te maken met veel regen en wind, in Brabant tot windkracht zes. De temperatuur ligt dan nog rond de 8 graden", zegt hij. "De lucht wordt aangevoerd vanuit de Noordpool en voert over zee. Daardoor bevriest het vocht hoog in de atmosfeer, waardoor er vrijdag hagel en natte sneeuw ontstaat."

Gladheid op de wegen
Ook zaterdag valt er natte sneeuw. "Omdat het aan de grond kouder wordt, kan het 's avonds en 's nachts glad worden op de wegen", aldus de weerman. "Al om vijf uur, als het donker wordt, gaat het vriezen."

Zondag is het dan echt zover. We krijgen in de middag en avond te maken met sneeuw die blijft liggen. Hoe wit het daadwerkelijk gaat worden, dat is nog niet duidelijk. "Het duurt nog vijf dagen voordat het zover is, dus dat weerbeeld is onzeker", zegt Bloem. "Maandagochtend gaat de sneeuw hoogstwaarschijnlijk weer over in regen, dus dan is het gedaan. Zondag moeten we er van profiteren."
Meer over dit onderwerp:
sneeuw brabant winter weer
Deel dit artikel: