PSV-spits Luuk de Jong heeft het zo nog nooit meegemaakt: 'In heerlijke postitie naar Ajax'

EINDHOVEN - Met maar liefst 10 punten voorsprong gaat PSV zondag op bezoek bij rivaal Ajax. Winst voor PSV betekent vrijwel zeker de definitieve knock-out van de concurrent uit Amsterdam en zelfs bij verlies is de voorsprong nog behaaglijk. In die wetenschap kijkt PSV-aanvaller Luuk de Jong uit naar de topper in de ArenA.

Luuk de Jong loopt al wat jaren mee, maar ook hij kan zich niet herinneren dat hij ooit met zo'n voorsprong tegen Ajax speelde.

PSV 'in heerlijke positie' tegen Ajax
"In het kampioensjaar hadden we acht punten voorsprong op Ajax, dacht ik. Maar nu, zó vroeg in het seizoen, al tien punten voor op Ajax en acht op AZ is natuurlijk een heerlijke positie. Dat is me nog nooit overkomen. Het is nu aan ons om daar goed mee om te blijven gaan en ons niet gek te laten maken."

Want De Jong wil er voor waken dat PSV, ondanks een riante voorsprong, al voor de winterstop door kenners en pseudo-kenners tot de aanstaande kampioen uitgeroepen wordt. Daarvoor is het voetbal té wispelturig en onvoorspelbaar.

Niet gek laten maken
"Natuurlijk. Als we winnen is het gat 13 punten en is dat een stevige tik voor hun. Wanneer Ajax wint, krijgen zij misschien weer een extra boost, maar ook dan blijft er nog steeds een gat. Maar hoe de situatie na die wedstrijd ook is, we moeten ons dan niet gek laten maken. Natuurlijk willen we daar winnen, daarna zien we wel weer verder en is er toch nog een lange weg te gaan."

Luuk de Jong lijkt weer aardig op de weg terug na een vormcrisis, die hem vooral vorig seizoen parten speelde. De spits begint weer te scoren en is door zijn onvermoeibare speelstijl een prima bliksemafleider voor scorende spelers als Lozano, Locadia en Van Ginkel.

Kritiek krijgen bij een topclub
"Ik heb hier bij PSV eerst twee hele goede seizoenen gehad en veel goals gemaakt. Vorig seizoen was dat minder en maakte ik de verwachtingen niet waar. Dan krijg je kritiek over je heen. Ook van eigen supporters. Dat is nooit leuk, maar dat hoort erbij als je bij een topclub speelt. Het is mooi dat ik me zo heb kunnen herpakken, me heb kunnen terugvechten en dat er weer voor me wordt gejuicht."

Geen 'vingertjes' na een goal van Luuk de Jong
Want inderdaad. Tegenwoordig wordt er door de PSV-fans weer voor Luuk de Jong gejuicht, terwijl hij toch ook veel kritiek kreeg te verduren. In de media, maar ook van een gedeelte van de eigen achterban. Toch zal het dan bij hem nooit gebeuren dat hij uit frustratie collega-spitsen nadoet en demonstratief zijn wijsvinger voor zijn mond doet of in zijn oren stopt.

"Dat zal je bij mij niet snel meemaken. Natuurlijk baal ik ook als ik niet speel, of niet in vorm ben. Dan hoor ik ook wat er gezegd en geroepen wordt. Dat is niet leuk, maar uiteindelijk ben ik de enige die daar verandering in kan brengen en dan moet ik me niet teveel laten afleiden door zulke randzaken."

Scoren in De Arena
Van Luuk de Jong hoeven we dus geen provocatie te verwachten na een doelpunt. Ook niet in de ArenA. "Natuurlijk hoop ik dat ik daar scoor, maar vooral dat we daar winnen. Maar met m'n vinger zal ik het ook dan rustig houden."
Meer over dit onderwerp:
psv ajax luuk de jong voetbal eredivisie
Deel dit artikel: