Brabantse automobilisten zijn de grootste brokkenpiloten van Nederland

EINDHOVEN - Brabanders zijn de grootste brokkenpiloten van Nederland in de auto. Dat blijkt uit een overzicht dat LocalFocus maakte op basis van cijfers van verzekeraars van verzekeringsclaims in 2016.

Vorig jaar telde het Verbond van Verzekeraars 101 verkeersclaims per duizend huishoudens in de provincie. Daarmee blijft Brabant nummer twee Zeeland voor. In Zeeland werden 96 claims per duizend huishoudens gedaan. Het gaat in het onderzoek alleen om particuliere automobilisten en niet om zakelijke rijders.

Eerder dit jaar werd ook al duidelijk dat Brabant koploper is als het gaat om het aantal verkeersdoden in Nederland. 113 mensen kwamen om op de weg in 2016.

Het totale aantal verzekeringsclaims in Nederland steeg dit jaar aanzienlijk, van 565.000 in 2015, naar 625.000 in 2016. Volgens verzekeraars komt dat vooral door het gebruik van de smartphone in de auto en de toegenomen drukte op de weg door de aantrekkende economie.

LEES OOK: Brabanders ondanks files niet uit de auto te branden

Stijging afgenomen
Het lichtpuntje bij deze cijfers is wel dat het aantal schadeclaims in Brabant aanzienlijk minder is gestegen dan in veel andere provincies (8,9 procent). In Groningen (18,5 procent) en Flevoland (18,2 procent) lijkt het juist veel slechter te gaan.

Drenthe en Groningen zijn de veiligste plaatsen om een ritje in de vierwieler te maken. In beide provincies werden zo'n 57 schadeclaims per duizend huishoudens ingediend.

Deel dit artikel: