Molenaar krijgt wereldwijde erkenning, ambacht staat op Unesco-lijst

7 december 2017 om 14:55
nl
De vlag kan uit in Nederland molenland en dus ook in Brabant, dat zeker 130 molens telt. Het ambacht van molenaar is sinds donderdagmorgen toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij Unesco.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het besluit zat er aan te komen. Toch heeft een optreden van Hub van Erve mogelijk net de doorslag gegeven. De molenaar van de Kerkhovense Molen in Oisterwijk is deze week in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul om de voordracht van de Nederlandse molenaars te verdedigen.

Spannende voordracht
Van Erve vond het spannend. “Er waren voordrachten voor andere nominaties waarover helemaal geen discussie was ontstaan, anderen riepen juist wel de nodige vragen op. Verder waren er voordrachten die niet ter discussie leken te staan en waarover toch twijfels rezen”, vertelt hij.

Of het aan zijn presentatie lag of aan het ‘bidbook’ dat door een groot aantal instanties was opgesteld: wat maakt het uit. ‘Onze’ molenaars tellen mondiaal mee. Ooit draaiden er duizenden wind- en watermolens in ons land. Sinds de negentiende eeuw zijn er veel verwoest door brand of stilgelegd. Het vak dreigde uit te sterven.

Geweldig enthousiasme
Van Erve werd na zijn voordracht bijkans bedolven onder het applaus. “Het is eigenlijk een hamerstuk geworden, maar het enthousiasme van de aanwezigen tijdens de Unesco-conferentie was geweldig. Vooral mensen uit Scandinavië, zoals Finland en Zweden, reageerden hartelijk. Maar ook mensen uit onze buurlanden waren blij voor ons, net als de vertegenwoordigers van Iran. Dat is één van de landen waar ooit molens zijn ontstaan.”

De nominatie schept niet alleen verwachtingen, het brengt ook verplichtingen met zich mee, beseft Van Erve. Hij gaat die niet uit de weg. “De nominatie betekent dat je je expertise gaat delen met andere landen. Je moet ervoor zorgen dat andere molenaars voordeel trekken uit je kennis. Zo hebben we al toegezegd dat er in 2020 een grote molenconferentie komt.”

'Meer gewicht in de schaal'
Wat gaat hij er in de praktijk nog meer van merken? “We hebben nu een erkend beroep en ik verwacht dat dit meer gewicht in de schaal gaat leggen bij onderhandelingen met eigenaren, stichtingen en gemeenten."

"Ik houd er ook rekening mee dat we een rol kunnen spelen bij de vraag en zoektocht naar eerlijk voedsel. Molenaars malen eerlijk voedsel, dus ik denk dat er ook op dit gebied voor ons een belangrijke functie is weggelegd."

'Extra dimensie'
“Verder heb je ook in Brabant poldermolens. Ik ga er vanuit dat die in geval van nood ook ingezet kunnen worden bij extra bemalingen. Kortom, deze nominatie geeft het beroep van molenaar een extra dimensie.”

Direct nadat het nieuws uit Seoul bekend was geworden, werd besloten om alle molens in ons land in de zogeheten vreugdestand te zetten. De vrijwilligers van de Kerkhovense Molen hadden uiteraard ook graag op deze manier uiting willen geven aan hun blijdschap. Helaas: het weer werkte tegen.

Feest in de molen
De vreugde zal er donderdagavond echter niet minder om zijn, wanneer mensen bij elkaar komen in de molen in Oisterwijk. Ze gaan dan ook contact leggen met Hub van Erve, hun grote held in Zuid-Korea.

Kunnen ze hem meteen vertellen dat ook minister Ingrid van Engelshoven trots heeft gereageerd. Ze noemt het molenschap ‘een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.