Geen geheimen en vechten voor geluk: gouden echtparen over een goed huwelijk

BLADEL - Echtscheidingen. Ze zijn aan de orde van de dag en in Bladel zal het ook wel eens fout gaan. Maar bijna negentig echtparen in deze gemeente bewijzen dat het anders kan. Dat een stel vijftig jaar of nog langer bij elkaar blijft en van elkaar houdt. De gemeente had hen uitgenodigd voor een bijeenkomst, 56 paren kwamen opdagen.

Wat is het geheim van een goed huwelijk? Het was misschien wel de meest gestelde vraag donderdagmiddag in gemeenschapshuis Den Herd in Bladel. Daar werden de 'volhouders' ontvangen door burgemeester Peter Maas. Onze verslaggever hoorde vooral wijze woorden.

'Geven en nemen'
Van Jos bijvoorbeeld. “Dat is geen geheim, dat is een kwestie van geven en nemen. In de loop der jaren leer je dat vanzelf”, zo zei de man die al ruim een halve eeuw is getrouwd met Truus. En dat had zijn vrouw aanvankelijk niet verwacht. Het was bij haar althans geen liefde op het eerste gezicht?

“Nou, nee, dat hoefde voor mij nog niet, dacht ik. Het is er toch van gekomen. Waarom? Hij had wel iets. Wat? Haha, dat vertel ik niet.” En wat trok Truus zo in Jos? “Het was een leuke spontane meid en och, je bent jong en je wilt wat.” Toch duurde het enige tijd voordat de vonk echt oversloeg. Jos: “Ik denk dat we elkaar overtuigd hebben. Of we vandaag de dag heel gelukkig zijn? Ja, als we maar gezond blijven, dan komt het geluk vanzelf.”


'Alles met elkaar delen'
Nog zo’n gelukkig stel is Germa en Sam. Wat hun recept is voor een immer smakelijk samenzijn? Sam: “Gewoon alles met elkaar delen, meer heb ik niet van te vertellen.” Bij deze twee jubilarissen was het wel direct raak. Ook al op de dansschool, maar dat gebeurde vaker in die tijd.

Germa: “We keken elkaar aan en het klikte meteen. Toch hebben we elkaar daarna enkele weken niet gezien. Je was me kwijt.” Uiteindelijk hebben ook zij elkaar gevonden en daar hebben ze geen moment spijt van gehad. Germa: “Je moet vechten voor je geluk en niet te snel opgeven. Er is overal wel wat.”


Nauwelijks of geen problemen
Ook Huub en Ria zijn al vijftig jaar samen. Volgens manlief zijn er al die tijd nauwelijks of geen noemenswaardige problemen voorgevallen. En als er ruzies waren, zo voegt Ria er aan toe, dan waren die er om bijgelegd te worden.

Huub kan zich overigens goed herinneren hoe en waar de kiem is gelegd voor hun bestendige relatie: in de danszaal. “Ik weet nog wel dat ik haar zag zitten en haar met militaire eer heb benaderd. Daar moet ik eens een praatje mee gaan maken, dacht ik, en zo is het langzamerhand uitgegroeid tot een goede relatie.”
Deel dit artikel: