Vluchtelingen leren Nederlands door muziek Frans Bauer: 'Heb jij even voor mij'

OUDENBOSCH - Geen saaie inburgeringscursus, maar Nederlands leren door los te gaan op de hits van bijvoorbeeld Frans Bauer. Een twintigtal vluchtelingen oefent iedere maand populaire Nederlandstalige liedjes. 'Heb je even voor mij' of 'Zeg ken jij de mosselman', van alles komt voorbij.

Het leek zondagmiddag even carnaval bij VluchtelingenWerk in Oudenbosch. De 32-jarige Wail Almalouh gaat voorop in de polonaise. Twee jaar geleden vluchtte hij vanuit Syrië. "Het is echt moeilijk om Nederlands te leren."Familie
Zijn lievelingslied is 'Heb je even voor mij.' Het helpt hem om de taal te leren. "Door veel te luisteren, weet ik hoe ik woorden moet uitspreken." Ook heeft het nog een diepere betekenis voor hem. "Ik woon alleen. Het liedje doet me ook denken aan mijn familie in Syrië."

Het is de derde keer dat de Halderbergse afdeling van VluchtelingWerk Nederland dit organiseert. "Ze moeten allemaal de taal leren. Het zingen is gezellig en het gaan op een ontspannen manier. Het helpt ze over een drempel heen", vertelt organisator Vivian Schets. Ze organiseert het samen met ontmoetingscentrum 't Stoofje. "Ook kunnen ze mensen uit de buurt ontmoeten."

Ramses Shaffy
De 28-jarige Salem Elrefaei heeft veel moeite met de tekst van een nummer van Ramses Shaffy. Wanneer de pianist 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' inzet, blijft het even stil. "Wat een moeilijke zinnen. Ik ga het toch proberen. Ik vind het heel belangrijk om Nederlands te leren", vertelt Salem, die vluchtte uit Syrië. "Ik vind het hier heel gezellig met de Nederlanders."

De volgende zangbijeenkomst is half januari.

Meer over dit onderwerp:
oudenbosch vluchtelingen frans bauer
Deel dit artikel: