Video

Collse Watermolen is thuis, schilderij Van Gogh opgehangen in Noordbrabants Museum

14 december 2017 om 14:54 • Aangepast 20 november 2020 om 19:49
nl
Grote opwinding donderdagmorgen bij het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Na een lange reis vanuit New York kwam het schilderij 'Collse Watermolen' van Van Gogh aan bij het museum. Het schilderij werd onder grote belangstelling uitgepakt en opgehangen. Het werk is de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst / Sandra Kagie
Geschreven door
Peter Pim Windhorst / Sandra Kagie


De provincie Noord-Brabant zond het uitpakken en ophangen van het schilderij live uit op Facebook:

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

Conservator Helewise Berger van het museum haalde het kunstwerk persoonlijk op bij veilinghuis Sotheby's in New York en bracht het 'thuis'. Het schilderij kwam aan in een speciale extra schokbestendige kist, een zogenoemde turtle, die na de reis in het koude vrachtruim op het vliegveld een poosje op temperatuur moest komen.  

Wachten op privacy instellingen...

Vincent van Gogh schilderde de Collse Watermolen in 1884. Hij woonde toen bij zijn ouders in Nuenen en kwam langs de molen als hij naar Eindhoven liep. Vincent schilderde in die tijd vaak met veel donkere kleuren, een opvalllend verschil met de veel kleurrijkere werken die hij later in Frankrijk maakte. 

Het schilderij van deze watermolen is al kleurrijker dan zijn andere Brabantse werken door het rode dak van het gebouw. Bij de restauratie van de watermolen in 2003 diende Van Goghs schilderij als leidraad.

Wachten op privacy instellingen...

Amerikaanse verzamelaar
De 'Collse Watermolen' was eigendom van een Amerikaanse verzamelaar. Hij leende het werk in 1987 al uit voor een Van Goghexpositie in het Noordbrabants Museum. En onlangs besloot hij het doek op een veiling te verkopen.

Wachten op privacy instellingen...

In korte tijd wist het Noordbrabants Museum - met steun van de provincie Noord-Brabant - genoeg geld bijeen te brengen om mee te kunnen bieden. In de nacht van 14 op 15 november kon museumdirecteur Charles de Mooij toeslaan. Via de telefoon bood hij op het schilderij en wist hij er voor iets meer dan drie miljoen euro de hand op te leggen.

LEES OOK: Beheerder Collse watermolen verguld met museumaankoop Van Gogh: 'Dit is heel bijzonder'

Een ander schilderij van Van Gogh ('Boer op het veld') werd in november voor zo'n zeventig miljoen geveild. Een groot verschil met de prijs van de Collse Watermolen. Dat komt omdat schilderijen uit Van Goghs Brabantse periode op de internationale kunstmarkt minder geliefd zijn, juist ook omdat ze wat donkerder zijn.

Van Gogh-provincie
Het bood het Noordbrabants Museum de kans om het schilderij te kopen. Brabant is de laatste tijd bewust bezig om zich als Van Goghprovincie te profileren. Probleem daarbij is wel dat er in de provincie nog maar erg weinig originele werken van Van Gogh zijn.

Na zijn dood is het overgrote deel van Van Goghs oeuvre in het Van Goghmuseum beland. In het Noordbrabants Museum zijn vanaf donderdag elf werken van Vincent van Gogh te zien.  Drie daarvan zijn eigendom van het museum zelf. Vorig jaar nog kocht het museum een aquarel van Van Gogh 'De Pastorietuin van Nuenen'.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.