Breda wil criminelen buiten de politiek houden en gaat partijfinanciën controleren

BREDA - Bij de politieke partijen die in maart 2018 meedoen aan de verkiezingen in Breda, worden de partijfinanciën onderzocht. Op deze manier probeert de gemeente Breda criminelen buiten de politiek te houden. Burgemeester Paul Depla is tevreden over de maatregel. "De politieke partijen geven hiermee een krachtig signaal af."

"In de politiek maken we belangrijke keuzes en bepalen we welke koers we als stad varen. Verschillende krachten proberen die richting te beïnvloeden", zegt Depla. "Georganiseerde criminelen runnen vaak professionele ondernemingen met grote omzetten. Besluiten van de gemeente kunnen van invloed zijn op het verdienmodel van deze criminele bedrijven."

Onafhankelijk
Criminele beïnvloeding kan zowel bestaan uit contact tussen raadsleden en criminelen, als uit schenkingen voor bepaald (stem)gedrag. Om die laatste vorm van beïnvloeding te voorkomen, hebben partijen in samenspraak met de burgemeester besloten om de partijfinancieringen transparant te maken. Een onafhankelijke accountant gaat jaarlijks de rekeningen beoordelen.

Landelijke partijen hadden deze verplichting al, maar de lokale afdelingen niet. Breda is de eerste Nederlandse gemeente die deze vorm van zelfcontrole invoert. Toekomstige raadsleden moeten ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen.

Wapenen
"Ik realiseer me dat we nooit een waterdichte aanpak kunnen presenteren tegen criminele beïnvloeding in de politiek", zegt Depla. "Mensen die onze samenleving willen ondermijnen zullen altijd een weg vinden. Het is aan ons om die weg zo moeilijk mogelijk te maken en ons te wapenen tegen een dergelijke inmenging."

Twee politieke partijen willen hun partijfinanciën niet laten doorlichten. De VVD, D66, Breda'97, Volkspartij, CDA, SP, GroenLinks, Trots, Volmondig ja!, PvdA en 50PLUS vonden het geen probleem.
Deel dit artikel: