Inbrekers slaan graag hun slag in Brabant: Eindhoven, Breda en Den Bosch in landelijke top 5

EINDHOVEN - Ramen en deuren goed sluiten. Een lampje laten branden als je niet thuis bent. We kennen allemaal de anti-inbraaktips. En ze blijven hard nodig, want het aantal inbraken in Brabant is hoog. Alleen de provincie Limburg heeft er nog meer, landelijk gezien.

“We zien al jaren dat er met name in de zuidelijke grensprovincies veel wordt ingebroken”, vertelt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. “Dat komt bijvoorbeeld door Oost-Europese bendes die een paar dagen in de provincie zijn, stelen en dan weer vertrekken. Dat doen ze het liefst zo dicht mogelijk bij de grens.”

26500 inbraken
In de provincie meldden 10,6 op de 1000 huishoudens dat er was ingebroken in 2016. Dat komt neer op zo'n 26.500 inbraken, blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken 2017 die het Verbond van Verzekeraars vrijdag publiceerde.

Eindhoven, Breda en Den Bosch staan zelfs in de landelijke top 5 van steden met de meeste inbraken. Tijdens de donkere (feest)dagen is er dan ook nog eens een verdubbeling te zien van inbrekers die op pad gaan.
 
Lichte daling
Er is wel een beetje goed nieuws. Landelijk gezien is er een lichte stijging van het aantal inbraakclaims, maar in Brabant was een kleine daling te zien.

“Handhavingsdiensten en de politie zijn ermee bezig, maar mensen beveiligen ook zelf beter hun huis”, aldus Buis. “Als je zelf voor goede sloten en verlichting zorgt, daalt het inbraakrisico al meteen met veertig procent.”