Kippenvel en tranen van verdriet: de bijzonderste sportmomenten van 2017

EINDHOVEN - Het jaar 2018 nadert met rasse schreden, een mooi moment om terug te blikken op de belangrijkste sportgebeurtenissen van het bijna afgelopen jaar. Welke sportmomenten vielen op?
Michael van Gerwen pakt wereldtitel
Michael van Gerwen begon zijn jaar goed: net na de jaarwisseling pakte hij de wereldtitel. De darter uit Vlijmen was heer en meester in het Londense Alexandra Palace en versloeg de Schot Gary Anderson in de finale met 7-3. "Kippenvel overal. Ik heb hier het hele jaar heel hard voor gevochten. Ik heb er ook veel voor moeten laten. Ik ben ontzettend trots dat ik dit heb klaargespeeld", was de eerste reactie van Mighty Mike.


Mathieu van der Poel in tranen
Waar Michael van Gerwen zijn favorietenstatus om wist te zetten in een wereldtitel, lukte dat bij Mathieu van der Poel niet. De veldrijder kon door vier lekke banden niet strijden om de regenboogtrui, uiteindelijk moest hij achter de Belg Wout van Aert genoegen nemen met zilver. En daar had hij moeite mee: hij liet zijn tranen de vrije loop. "Ik ben zo ontgoocheld. Ik voelde mezelf de beste."


NAC Breda promoveert naar eredivisie
Na de degradatie in 2015 had NAC Breda maar één doel, zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau van Nederland. Het eerste seizoen lukte dat niet, bij de tweede poging ging dat wel goed. NAC werd slechts vijfde in de Jupiler League, maar via de play-offs dwong het promotie af naar de eredivisie. In de finale van de play-offs was de ploeg uit Breda te sterk voor NEC. Het feest dat volgde was groots, op P5 naast het stadion en een dag later op de Grote Markt in Breda.


Voetbalvrouwen zorgen voor Oranjegekte
De nationale vrouwenploeg met Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen, Kika van Es en Angela Christ won in de zomer het EK voetbal in eigen land. Terwijl het bij de mannen al een aantal jaar niet zo lekker loopt, zorgden de dames voor Oranjegekte in het land. Ook in de speelsteden Breda en Tilburg ging het goed los. "Dit is zó vet. Wie had dit verwacht? Ik heb er altijd wel van durven dromen, maar het is echt geweldig dat het nu werkelijkheid is", reageerde Daniëlle uit Valkenswaard. Kika genoot van de huldiging in Boxmeer. "Dat ze me zo in het zonnetje te zetten, is wel heel erg speciaal."

Schaamte en teleurstelling bij PSV
Voor het eerst in de geschiedenis werd PSV al voor september uitgeschakeld in een Europees toernooi. NK Osijek was in de voorronde van de Europa League te sterk voor de Eindhovenaren. De tiende Europese wedstrijd zonder overwinning betekende einde verhaal. Er was paniek, teleurstelling en schaamte. Halverwege het seizoen lijkt de historische uitschakeling een positieve werking te hebben gehad: de ploeg van trainer Phillip Cocu begint als koploper van de eredivisie aan het nieuwe jaar.


Etienne Bax wint WK-titel zijspancross
Etienne Bax werd zondag 17 september voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen zijspancross. De Bergeijkse coureur werd een dag later in zijn woonplaats gehuldigd, in aanwezigheid van zo’n tweehonderd fans. Bax werd wereldkampioen in een wedstrijd waar hij zelf de finish niet haalde. Hij viel zelf uit met motorpech, maar doordat rivaal Valentin Giraud niet bij de eerste zeven eindigde pakte Bax de WK-titel.


De darteritus van Berry van Peer
Berry van Peer overleefde halverwege november de groepsfase van de Grand Slam of Darts, in de tweede ronde was Mensur Suljovic veel te sterk (10-2). Die prestatie zal niet iedereen direct voor de geest kunnen halen, toch haalde Van Peer het wereldnieuws. De darter uit Sprundel had last van darteritus. Hij stond met tranen in zijn ogen op het podium. De hele sportwereld leefde met hem mee. "Er kwam veel op me af. Ik heb heel veel mooie berichten gekregen van mensen die me steunden."


Rico Verhoeven maakt gehakt van Jamal Ben Saddik
Kickbokser Rico Verhoeven uit Halsteren stond in december tegenover de Belg die hem in 2011 nog versloeg. In de aanloop naar het grote gevecht vielen er harde woorden en spuugde Jamal Ben Saddik naar Verhoeven. Tijdens de wedstrijd maakte de Belg in de eerste ronde indruk met harde klappen, maar in de vijfde ronde sloeg de Brabantse vechter zijn opponent uiteindelijk hard tegen de grond. Met de zege prolongeerde Verhoeven zijn wereldtitel, die hij al sinds 2013 in zijn bezit heeft.


Dit verhaal hoort bij het algemene jaaroverzicht van het Brabantse nieuws in 2017. Klik hier en scroll door de nieuwsrijke maanden.