Voorgoed uit ons midden, maar voor altijd in ons hart: wie overleden er in 2017?

EINDHOVEN - In 2017 namen we afscheid van bekende en minder bekende Brabanders. We staan in dit overzicht nog een keer stil bij een aantal van hen.

Tijn Kolsteren
We leerden de 6-jarige Tijn kennen op 21 december 2016 toen hij met zijn vader bij het Glazen Huis in Breda verscheen. Tijn was zelf ongeneeslijk ziek, hij had hersenstamkanker, maar zamelde desondanks geld in voor Serious Request door nagels te lakken. In korte tijd groeide het jongetje uit Hapert uit tot nationale held. Hij haalde 2,5 miljoen euro op voor het Glazen Huis en met zijn actie ‘Lak door Tijn’ daarna nog eens 1 miljoen euro. Hij overleed op 7 juli.

Jermaine de Wind
Begin dit jaar maakten we kennis met de 27-jarige Jermaine de Wind uit Tilburg. Hij had acht hersentumoren en in Nederland was geen behandeling meer mogelijk. Met behulp van een crowdfundingsactie kon Jermaine naar Amerika voor een dure behandeling. Die leek aan te slaan, maar de tumoren keerden terug. Jermaine overleed op 15 september.

Isolde Vol-Malee
De moeder van OG3NE-zangeressen Lisa, Amy en Shelly overleed op 12 juli aan de gevolgen van kanker. Isolde was de inspiratiebron voor het nummer ‘Lights And Shadows’ waarmee OG3NE Nederland vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival. Tot ieders verrassing was Isolde nog aanwezig in Kiev om haar dochters aan te moedigen. Ze werd 48 jaar oud.
 

Sandra Reemer
Zangeres en presentatrice Sandra Reemer uit Sint-Michielsgestel overleed op 6 juni. Ze had borstkanker. Reemer leefde een teruggetrokken bestaan in Gemonde, maar dat was niet altijd zo. Het grote publiek leerde haar in 1972 kennen toen ze met zangpartner Andres meedeed aan het Eurovisiesongfestival. In 1976 en 1979 deed ze nogmaals mee, maar nu solo. In de jaren 80 was ze enorm populair als presentatrice van programma's als 'Sterrenslag', 'Wedden dat...' en 'Showmasters'.

Huub Ernst
Oud-bisschop Huub Ernst van het bisdom Breda overleed op 19 mei. Hij werd 100 jaar oud. Van 1967 tot 1992 was hij bisschop. Daarna werd hij door paus Johannes Paulus II benoemd tot apostolisch administrator. In een volle Heilige Antoniuskathedraal in Breda werd afscheid van hem genomen.

Hein Verbruggen
Na een langdurig ziekbed liet Hein Verbruggen op 14 juni het leven. De oud-wielerbaas leed aan leukemie. Hij werd 75 jaar oud. De Helmonder was jarenlang voorzitter van de UCI, de internationale organisatie voor de wielersport. Vanaf 1996 was hij bestuurder van het Internationaal Olympisch Comité. Onder meer koning Willem-Alexander reageerde op zijn overlijden.

Gerrit Braks
Politicus Gerrit Braks overleed op 12 juli. Hij werd 84 jaar oud. Braks was onder meer oud-minister van Landbouw en voormalig voorzitter van de Eerste Kamer. De CDA’er werd geboren in Odiliapeel, hij overleed in Sint-Michielsgestel. Hij werd omschreven als een politicus met ‘een rechte rug en een groot hart’.


In 2017 overleden ook:
 • Joep Baartmans (politica, 77)
 • Tom Blom (presentator, 70)
 • Leo Bosters (dakloze straatmuzikant, 67)
 • Henk Habraken (zanger, 72)
 • Ad van Meurs (muzikant, 64)
 • Dominique Lousberg (model, 22)
 • Willem Vreeburg (grondlegger 013, 69)
 • Ad Maas (dirigent en componist, 67)
 • Chris Roodbeen (rechtbanktekenaar, 87)
 • Mien Goossens (oudste inwoonster van Brabant, 107)
 • Sjaak Noordermeer (grondlegger Eurocircuit Valkenswaard, 68)
Dit verhaal hoort bij het algemene jaaroverzicht van het Brabantse nieuws in 2017. Klik hier en scroll door de nieuwsrijke maanden.