Netjes Gekleed verdeelt gratis kleding vanuit een schuurtje: 'De kaartjes zitten er vaak nog aan'

GASTEL - Het is er donker, koud en overal staan dozen en vuilniszakken tegen de muren opgestapeld. "Hier kun je gewoon niks gezelligs van maken," zegt Colinda uit Gastel bij Budel, die een kledingbank runt vanuit een schuurtje achter haar huis.

En dus zijn de initiatiefnemers van stichting Netjes Gekleed naarstig op zoek naar een nieuwe plek met meer ruimte. En eventueel de mogelijkheid voor een gezellig winkeltje waar mensen rustig iets kunnen passen.

Wachtlijst voor kinderkleding
Colinda en René ("Liever geen achternamen") kwamen op het idee voor een kledingbank aan huis toen ze voor hun werk bij een landgoed in het buitenland spullen gingen halen. "Er waren zoveel broeken, jurken en tassen, het was zonde om weg te gooien," zegt Colinda.

"We wilden altijd iets goeds doen voor de samenleving en toen kwamen we op de kledingbank uit," zegt René. Maar het schuurtje barst uit zijn voegen. René en Colinda helpen 750 mensen per seizoen. "Soms komen hier tien mensen op een dag. Dan is het erg druk." Op dit moment zoeken René en Colinda dringend kinderkleding, daar is een wachtlijst voor.

Emotionele verhalen
Ook horen René en Colinda veel moeilijke verhalen. "Het is soms erg emotioneel. De schroom van mensen om hier te komen is groot. Ze zitten vaak al heel lang in de ellende," zegt René.

Ze helpen iedereen die door de gemeente of een bewindvoerder wordt aangemeld. Daar zitten volgens René en Colinda opvallend veel ondernemers tussen. "Het is heel moeilijk voor ze. Deze mensen zijn erg trots. Laatst hebben we ook een tienermoeder gehad, die hebben we gelukkig heel goed kunnen helpen."

Kaartjes aan de kleding
Maar Nederland blijft een van de welvarendste landen ter wereld. Dat zien René en Colinda wel aan de kleding die binnenkomt. De kaartjes zitten er vaak nog aan.

"Deze partij komt uit een villawijk in Waalre," zegt Colinda terwijl ze een kijkje neemt in één van de vuilniszakken en een roze kinderrokje tevoorschijn haalt. "Kijk eens hoe mooi, we zijn hier echt ontzettend blij mee." 

 

Meer over dit onderwerp:
gastel kledingbanken stichting netjes gekleed
Deel dit artikel: