Video

Burgemeester Depla: ‘Drugslabs zijn tikkende tijdbommen, melden doe je voor je eigen veiligheid'

28 december 2017 om 14:20 • Aangepast 20 november 2020 om 19:30
nl
"Je verlinkt niet je buurman maar je komt op voor je eigen veiligheid als je een drugslab of hennepkwekerij in de buurt meldt." Dat zegt burgemeester Paul Depla van Breda in reactie op de resultaten van de Omroep Brabant Misdaadmonitor 2017. Daaruit blijkt dat 1 op de 5 Brabanders een drugslab bij de buren niet meldt. Want 'het is hun zaak niet'.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

"Je zult er maar naast wonen. De boel ontploft en je hebt geweten dat je buren een drugslab hadden, maar je hebt het niet gemeld aan de politie", zegt Depla. "Dat is heel zuur."

'Hensplantages'
Mensen hebben volgens Depla vaak niet door dat een drugslab of een hennepkwekerij opeens heel gevaarlijk kan zijn. "We kunnen hennepplantages ook wel 'hensplantages' noemen. Ze gaan regelmatig in de hens, omdat er wordt geknoeid met elektriciteit."

LEES OOK: Drugslab bij de buren? 1 op de 5 Brabanders meldt het niet

Maar, Brabanders zijn ook bang om naar de politie te stappen. Die angst probeert Depla weg te nemen. "Mensen kunnen ook anoniem een melding doen. En ze kunnen bij ons terecht met vragen en zorgen. Je staat er niet alleen voor."

Wegkijkcultuur
Misdaadjournalist Bram Endedijk denkt juist dat die angst vooral bij drugslaboratoria heerst en niet bij hennepplantages. "Bij drugslabs hebben mensen het idee: daar zitten criminelen achter. Bij wietplantages denken ze: hoe erg is het nou?" Volgens Endedijk heeft dat alles te maken met het beleid rondom wiet. Kopen mag maar produceren niet.

Endedijk, die veel schreef over drugscriminaliteit in Brabant, denkt bovendien dat in bepaalde wijken en dorpen mensen echt niet zo snel de politie gaan bellen als 'het gezag' zou willen. "Laat de overheid het zelf maar oplossen. Daar hebben wij niets mee te maken", is de tendens.

Waarschuwen
Nicole Zandee, hoofdofficier van justitie in Oost-Brabant, vindt het ‘ongelooflijk jammer’ dat bijna 20 procent een drugslab of hennepkwekerij niet durft te melden. “Het is belangrijk dat we die mensen over de streep trekken om het wel te doen.”

Zandee denkt dat mensen nog meer gewaarschuwd moeten worden voor de risico’s. “Als er brand ontstaat in een hennepkwekerij kan dat vuur overslaan naar jouw huis. Van een drugslab komt chemische lucht af. Daarom vragen we om het te melden als je het niet vertrouwt.”

Onderzoek
Omroep Brabant heeft de afgelopen maand onderzoek laten doen naar het veiligheidsgevoel van Brabanders en hoe ze omgaan met criminaliteit in hun naaste omgeving.

Bijna 20 procent van de Brabanders maakt geen melding van drugslabs of hennepkwekerijen. "Ik doe niets, want het is mijn zaak niet", zeggen de deelnemers aan de Omroep Brabant Misdaadmonitor 2017. Dat geldt ook bij overlast door vandalisme, hangjongeren of ruzie op straat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.