Michael van Gerwen zal eerste ontmoeting met Rob Cross niet snel vergeten

LONDEN - Michael van Gerwen neemt het zaterdagavond in de halve finale van het WK darts op tegen Rob Cross. De regerend wereldkampioen uit Vlijmen zal met vertrouwen uitkijken naar dat duel, want hij heeft mooie herinneringen aan eerdere ontmoetingen met de Engelsman. Vooral de eerste ontmoeting, in maart 2016, zal hij niet snel vergeten.

De eerste ontmoeting ooit was op de UK Open 2016. Voor Cross was het zijn eerste wedstrijd ooit op een groot podium, al werd het nooit echt een strijd. Van Gerwen won het duel met 9-5. Bijzonder was het duel vooral omdat Mighty Mike dat duel een 170-finish, een negendarter en daarna weer een 170-finish achter elkaar gooide.In totaal speelde Van Gerwen en Cross negen duels, acht keer ging de winst naar de huidige nummer één van de wereld. Na het duel in 2016 volgden er in 2017 acht duels, zaterdagavond is de negende ontmoeting van dit kalenderjaar. Op 2 juli was er de enige nederlaag voor Mighty Mike, in de achtste finale van de European Darts Open won Cross met 2-6.

Gemiddeldes
In geen enkel onderling duel gooide Cross een hoger gemiddelde dan Van Gerwen. De topfavoriet voor de eindzege van het WK gooide in de negen ontmoetingen slechts eenmaal onder de honderd gemiddeld (96,70). Zijn hoogste gemiddelde tegen Cross was op de German Darts Grand Prix, toen hij op 111 gemiddeld eindigde. Dat was in de eerste finale die de twee tegen elkaar speelde, daarna volgden ook nog finales in de European Darts Trophy en European Championships.

Van Gerwen gooide vorig jaar in de halve finale het hoogste gemiddelde ooit op een WK, dat was 114,05 tegen Raymond van Barneveld. In totaal speelde hij vier halve finales. In 2013, 2014 en 2017 won hij, alleen in 2015 stapte hij met een nederlaag van het podium (6-3 tegen Gary Anderson).

WK
Van Gerwen is dit WK nog niet in topvorm, toch heeft scoort hij op bijna alle vlakken beter dan tegenstander Cross. De Brabander staat dit WK op 103,44 gemiddeld, Cross staat voorlopig op 100,20. Ook het percentage uitgegooide dubbels is bij Van Gerwen beter: 48,3 procent tegenover 43,8 procent. Van Gerwen gooide al zeven keer een finish boven de honderd, Cross deed dat slechts drie keer.

Cross doet het wel beter als je kijkt naar het aantal maximale scores. De voormalig elektricien gooide al veertig keer 180, Van Gerwen heeft er acht minder gegooid.

Statistieken afkomstig van Bas Engelen (@PremiumDartData)

Meer over dit onderwerp:
darts wk londen michael van gerwen rob cross
Deel dit artikel: