Dak- en thuislozen in Eindhoven kunnen vanaf nu terecht bij eigen pastor: 'Hier was behoefte aan'

EINDHOVEN - Een luisterend oor, een schouder om op uit te huilen of een momentje van bezinning. Dak- en thuislozen in Eindhoven kunnen hiervoor vanaf dinsdag terecht bij het straatpastoraat van de stad. Pastor Rob Kosterman zet zich vanaf het begin van dit jaar extra in voor deze groep mensen. Dit doet hij letterlijk op straat en in de inloophuizen van de stad. "Ik kom nu al met enige regelmaat bij de inloophuizen in de stad en merk dat daar echt behoefte aan is."

Kosterman gaat de straat op om in gesprek te gaan met de dak- en thuislozen. Daarnaast zal hij ook vaker aanwezig zijn bij de Eindhovense inloophuizen. "Je bent een luisterend oor voor de mensen en je kunt zo pastorale hulp bieden", legt hij uit. De pastor benadrukt dat dit geen reguliere hulpverlening is. Voor een goed gesprek kunnen de mensen bij Kosterman terecht maar ook voor een lunch of bakje koffie staat de deur altijd open.Kosterman kan de dak- en thuislozen dus geen onderdak bieden. "Daarvoor moeten ze gewoon naar de opvanglocaties in de stad." 

Schouders eronder
Kosterman is al anderhalf jaar bezig om zijn pastoraat vorm te geven. Vanuit het bisdom werd er positief gereageerd maar om alles rond te krijgen, waren heel wat maanden nodig. Hij is dan ook blij dat hij vanaf dinsdag écht aan de slag kan. "Nu gaat het beginnen en kunnen we de schouders eronder gaan zetten." Als pastor zette Kosterman zich ook al in voor de dak- en thuislozen. Hij merkte tijdens zijn werkzaamheden dat er behoefte was aan een straatpastoraat.


Iedereen is altijd wel welkom in de kerk en het was ook niet zo dat de deuren van de kerk niet open stonden voor deze groep mensen. "Er was alleen niemand die dat pastoraat op zich nam", legt Kosterman uit. Hiermee bedoelt hij dat niemand geestelijke verzorging bood aan deze mensen. "En daarom ben ik toen met dat idee gekomen en ben ik gaan praten om het voor elkaar te krijgen."

'Priester van de armen'
Dat Kosterman een welkom gezicht is, blijkt wel dinsdagmiddag tijdens een lunch voor daklozen in Catharinakerk in Eindhoven. "Dat is een man die in de wereld staat om andere mensen te helpen", zegt Gerrit. Ook Robbie is positief: "Ik volg regelmatig zijn diensten en zijn preken. Hij is een rechtvaardig persoon."

Ans, die vrijwilligerswerk doet: "Hij is een priester van de armen. Een diaken. Er is er niet één die zegt dat ie een hekel aan hem heeft. Hij doet het met heel veel liefde."

Deel dit artikel: