Veehouder creatief met poep en plas van varken: winst voor boer, omwonenden en natuur

VALKENSWAARD - Of het de geschiedenisboeken haalt? Dat moet nog blijken. Maar de speciale 'toiletten' waarbij de poep en plas van varkens dagelijks wordt weggepompt zullen hoe dan ook spectaculaire resultaten opleveren. Daarvan is de Valkenswaardse varkenshouder Hans Verhoeven overtuigd. Het moet de uitstoot van ammoniak flink tegengaan. En de tijd dringt: "Er wordt nu vaart gemaakt."

Ook de provincie vindt het project veelbelovend, Verhoeven krijgt 2,6 miljoen euro om het idee verder uit te voeren.

De varkenstoiletten zijn niet nieuw. Al in 2010 was de Schaijkse varkenshouder Harry Henst ermee bezig. Verhoeven heeft het idee doorontwikkeld. Hij heeft er al eentje; in zijn eigen boerderij in Valkenswaard. Hij gaat het systeem nu ook installeren bij varkenshouders in Vinkel, Volkel en Veghel. “Dat is nodig, het is kort dag.”

Kort gezegd komt het hier op neer: de varkens wordt aangeleerd hun behoefte tegen een muur van de stal te doen. Daar worden hun uitwerpselen dagelijks afgevoerd, in plaats van dat de mest soms wel een jaar lang te laten liggen.

LEES OOK: 'Natuur heeft het moeilijk door intensieve veehouderij'

Minder uitstoot
In 2022 moet de uitstoot van boerderijen flink zijn verminderd, besloot de provincie afgelopen zomer. Beter voor de natuur, en zo wordt ook de geuroverlast voor omwonenden tegengegaan, is de gedachte. Ammoniak ontstaat doordat mest en urine samenkomen. Vooral in Oost-Brabant is de uitstoot van ammoniak groot.

Bij het systeem van Verhoeven gaat de plas en poep elke dag de stal uit. Zo kan de ammoniak niet ontstaan. Het kan de uitstoot tot wel 85 procent verminderen in vergelijking met een gewone stal. Het systeem is volgens veehouder ook beter dan de zogenoemde luchtwassers, die de ammoniak pas zuivert als de lucht de boerderij verlaat. "Nu pak je het bij de bron aan."

En dat is ook beter voor de weerstand van de dieren; de varkens bij Verhoeven hebben geen antibiotica nodig. Voor Verhoeven is het systeem bovendien een bron van inkomsten. Via een vergister kan hij er biogas en elektriciteit mee maken, waardoor de boerderij energieneutraal is.

LEES OOK: 'Steeds minder antibiotica bij vee, maar nog lange weg te gaan'

Ei van Columbus
Of dit het ei van Columbus is? Dat is nog niet te zeggen, daarvoor moet het systeem eerst nog goed getest worden door onder meer de Universiteit van Wageningen. Maar wetenschapper Nico Verdoes van de universiteit denkt wel dat er belangrijke en hoopgevende stappen gemaakt worden. “Er zit nu vaart in, dat is belangrijk. Want 2022 nadert, er moet snel wat gebeuren.”
Deel dit artikel: