Peter Coppes uit Helmond onderzocht Nefit ketels: 'Ik zou me grote zorgen maken'

HELMOND - 'Het is geklungel en gepruts van het ergste soort,' dat zegt de Helmondse onderzoeker Peter Coppes als hij spreekt over de Nefit Toplineketel. Al ruim 11 jaar weet het bedrijf van de gevaarlijke problemen die de ketel kan veroorzaken, maar er wordt niets gedaan.
Coppes deed in opdracht van RTL Nieuws onderzoek naar de ketels. "De ketel heeft aan de binnenzijde een defect waardoor brand kan ontstaan en koolmonoxide kan worden ontwikkelt. Dat is een zeer gevaarlijk gas." Het gaat om modellen die tussen 2006 en 2009 zijn geproduceerd.

Jarenlang bekend
RTL stelt dat Nefit al jarenlang wist van dit probleem maar klanten nooit volledig heeft geïnformeerd. Op vragen van de NVWA gaf het bedrijf aantoonbaar onjuiste informatie.

"In hoeveel woningen speelt dit niet?" vraagt Coppes zich af. "Als ik zo'n ketel in huis zou hebben zou ik me grote zorgen maken. Ik zou hem eigenlijk zo snel mogelijk willen vervangen. Het 'lapwerk' dat aan die ketels sinds 2006 gedaan wordt stelt mij niet gerust."

Vervangen
Nefit laat in een reactie weten dat ze geschrokken zijn van alle berichtgeving. Ze gaan een onderzoek instellen naar de feiten.

Coppes adviseert om mmensen die een TopLine CV-ketel hebben die zo snel mogelijk te laten vervangen: "Dat kan natuurlijk niet tussen vandaag en morgen. Daarom adviseer ik iedereen om de ruimte waar die ketels staan goed te ventileren en als de donder een CO-registratiemelder te kopen. Hang die op en reageer op alarmsignalen."