Minke Booij als IOC-lid? ‘Heel vleiend, maar ben niet de meest geschikte kandidaat’

DEN BOSCH - Oud-hockeyster Minke Booij uit Den Bosch als gedroomde opvolger van afgetreden IOC-lid Camiel Eurlings? Prominente personen uit de sportwereld vinden haar absoluut geschikt. Maar Minke Booij zelf twijfelt eraan. “Het is ontzettend leuk om te horen als je naam valt, maar ik ben echt niet de voornaamste kandidaat.”

Vorige week stapte Eurlings op als lid na de toenemende druk op zijn positie van (oud-)sporters, media en politiek. Hij raakte in opspraak nadat hij zijn ex-vriendin mishandelde. Hoewel hij zijn excuses aanbood, bleek zijn positie onhoudbaar. Hij trad af ‘in het belang van de sport’.

Het is allerminst zeker of Nederland een IOC-lid mag blijven leveren. Maar als dat mag, is Booij zeker een optie. Dat vertelde Michael van Praag, lid van de voetbalfederatie UEFA, althans tegen de NOS

'Zij zou een heel goede zijn'
Sylvia Barlag, bestuurslid van de internationale atletiekfederatie IAAF, sluit zich daarbij aan. "Ik zie een aantal vrouwen opkomen die goed zijn en hun woordje paraat hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan Minke Booij, zij zou een heel goede zijn. Die moet dat kunnen." 

Booij is vereerd dat haar naam valt, maar rekent er niet op dat de post naar haar zal gaan. “Ik ben helemaal voor een nieuwe generatie en een vrouw. Ik zie veel geschikte kandidaten, zoals Esther Vergeer bijvoorbeeld. Maar ik? Ik zou echt eerst meer vlieguren moeten maken in sportbesturen.

Na de Olympische Spelen van 2008 in Peking waar het team de gouden medaille won, stopte ze met hockeyen. In september begon ze als directeur van Spieren voor Spieren.

LEES OOK: Nederlandse hockeysters glorieus naar goud

Groot sporthart
Maar wat ze zal zeggen áls de uitnodiging komt? “Ik heb een groot sporthart. Ik hou ervan om de sport verder te helpen en te vernieuwen. Maar ik zet nu al mijn energie in voor mijn nieuwe baan. En ik heb ook nog een jong gezin. Ik zit in een andere levensfase.”

Meer over dit onderwerp:
ioc minke booij camiel eurlings
Deel dit artikel: