Ebert Dollevoet geeft zijn Dakar-auto weg en wordt teambaas

VALKENSWAARD - Hij gaat nooit meer de Dakar Rally rijden, maar Ebert Dollevoet kan de rallysport niet helemaal loslaten. De Dakar-pechvogel laat zijn buggy achter in Peru, met de bedoeling dat anderen daarin leren duinen rijden.

Nou denk je misschien: Waarom? En hoe komt ie daarbij?

Een van Dollevoet’s monteurs kwam een paar dagen geleden Mario Corrales tegen, toevallig de eigenaar van grote stukken grond waar de afgelopen Dakar-etappes verreden zijn. Zijn opa had zelfs met wedstrijdleider Marc Coma de etappes door de duinen uitgezet. Corrales weet dus als geen ander hoe je de loodzware duinen moet bedwingen.

Want navigeren, sporen zoeken en rijden door de duinen is een vak apart. In Nederland is dat lastig te oefenen. Veel Dakar-deelnemers rijden daarom rally’s in Marokko als voorbereiding. "Maar de duinen in Peru, dat zijn pas echte duinen, iedereen wil hier naar toe", legt Dollevoet uit.

De ras-ondernemer die hij is, ziet Dollevoet daar meteen een zakenmogelijkheid in. Hij geeft zijn buggy aan Mario, maar niet zonder reden. Via Mario kunnen potentiële Dakar-deelnemers in de Peruaanse duinen gaan oefenen, in de auto waarin Ebert al die jaren reed. Zo hoopt Ebert nieuwe coureurs op te leiden, die dan met hulp van Mario en hemzelf de Dakar Rally gaan rijden.

Maar betekent dit dan dat Dollevoet volgend jaar misschien toch nog terugkeert in de Dakar Rally, als baas van zijn eigen team? Dat zou zomaar kunnen. "Ik heb gezegd dat ik hem nooit meer rijd, maar het is niet dat ik opeens een hekel heb aan het spelletje."

LEES OOK: Ebert Dollevoet finishte nooit en neemt na tien jaar met 'veel pijn' definitief afscheid van Dakar

Ebert Dollevoet schuift zondag aan in het tv-programma KRAAK. Hij vertelt dan over zijn ervaringen in de zwaarste rally ter wereld en over de toekomstplannen met zijn buggy. Vanaf 12.00 uur te zien op Omroep Brabant TV.

Check voor meer nieuws over de Dakar Rally onze themapagina. Je kunt onze Dakar-verslaggevers Ronald Strater (@ronaldbrabant) en Twan Spierts (@TwanSpierts) ook volgen op Twitter.

Meer over dit onderwerp:
dakar dakar rally ebert dollevoet
Deel dit artikel: